és más nyalánkságok....


Almás rügyek

2013.04.08 15:23

 

Almás rügyek

Így elkészítve nem az az iszonyatosan édes ízű sütemény, hanem inkább kellemesen édeskés. A tölteléket lehet variálhatni is, akár egy kevesebb tejjel készített keményre főzött pudingot is lehet hozzáadni, belekeverni, ettől csak még finomabb lesz. Másnap is igen finom puha marad. Kb 50-60 db rügy lesz egy adagból.

Tésztához:
40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, 2,5 dl tej 1 csipet só, 1 dl étolaj

Tetejére:

1 egész tojás a kenéshez

Töltelék:

4 db nagyobb alma, 1 evőkanál fahéj, 50g mazsola, 1 kevés vanília őrlemény vagy vaníliás cukor (Kiemelném Vaníliavarázs vaníliáját, mert valami brutális vanília ízt kapunk.)

Ízlés szerint 2-3 evőkanál cukor, (ez lehet több is, ki hogy szereti) 50 g szeletelt mandula

Elkészítés:

Langyos tejben, kicsi cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt 10 perc alatt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, bedagasszuk és konyharuhával letakarva meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Míg megkel addig elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, apró kockákra vágjuk és vízben kicsit megpároljuk őket ( kb 10-15 perc)

Leszűrjük egy tálba tesszük. A mandulákat egy serpenyőben kicsit megpirítjuk (nem kell hozzá semmi)

Az almához tesszük a pirított mandulát, a mazsolát, megszórjuk fahéjjal, cukorral és a vaníliaőrleménnyel,

jól összekeverjük őket.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, 3 mm vastagságú téglalapra kinyújtjuk, majd felvágjuk kb 10 cm-es csíkokra, amit aztán háromszög formákra vágunk. 

A háromszögek széleit kicsit bevágjuk,

közepére tesszük a tölteléket, az egyik csücsköt áthajtjuk,

majd a másikat is kissé rányomjuk, hogy ott maradjon,

majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. Felvert tojással megkenjük,

180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt szép pirosra sütjük.  

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.

—————

Vissza