és más nyalánkságok....


Bagel

2013.03.15 13:11

 

Bagel

Desszert eu oldalán találtam a receptet, már amúgy is tervben volt, hogy készítek, végül Gábor receptjét próbáltam ki. Mindenkinek ajánlom nagyon könnyed lágy tésztája van, nagyon finom. A recept szerint cukros vízben főzzük, én is így csináltam, de legközelebb kipróbálom cukor nélkül sima vízben. A receptben a só szintén ízlés kérdése, ha valaki sósan szeretné egy picivel több só nyugodtan mehet bele, de ha édesen szeretnénk enni akkor elég ami le van írva a receptben. Ebből a mennyiségből 12 db lesz.

Hozzávalók:

720 g liszt, 3.5 g só, 24 g nádcukor, 1 teáskanál étolaj, 12 g vaj, 1 db tojás, 3.5 dl víz, 2,5 g élesztő

Elkészítés:

Tegyük egy tálba a tojást, a nádcukrot, az élesztőt és 100 ml vizet. Keverjük el csomómentesre, majd adjuk hozzá az olajat és a vajat. (ezt én megolvasztottam kicsit)

Tegyük egy tálba a lisztet, sót majd adjuk hozzá a tojásos masszát, maradék vizet és jól gyúrjuk össze, dagasszuk simára.

Majd konyharuhával letakarva 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán 12 egyenlő részre osztjuk,

kissé gömbölyítjük őket és 10 percig pihentetjük.

A tészták közepét két hüvelyek ujjunkkal lyukasszuk át,

majd körbe-körbe forgatva a tésztákat, szépen tágítsuk ki a lyukat a közepükben.

A lyukak pihentetés közben kicsit össze szűkülnek, így egy kicsit nagyra készítsük őket.

Kissé benedvesített konyharuhával takarjuk le őket és 30 percig hagyjuk kelni.

Egy lábosba tegyünk fel vizet forrni, adjunk hozzá 40-50 g nádcukrot. (elhagyható)

A megkelt tésztákat ebben főzzük oldalanként 15-20 másodpercig. Itt arra kell figyelnünk, hogy azaz oldala, amelyik kelesztés közben lefelé volt, azaz oldala legyen felül fürösztés közben, így ugyan úgy az alsó része fog a tepsire kerülni, ahogy az asztalon is voltak.

15-20 másodperc után fordítsuk meg a vízben, majd egy szűrőkanállal emeljük ki és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Szórjuk meg magvakkal, szezámmag, lenmag, napraforgó, mák, ki mivel szeretné, 200 fokra előmelegített sütőben 14-16 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.

—————

Vissza