és más nyalánkságok....


Békebeli sós kifli

2016.03.21 15:04

Békebeli sós kifli

Apukám találta a receptet Viki konyháján, ő keresi régi gyerekkori kiflijét. Bár még ez sem teljesen ugyanaz, de ez már hasonlít nem csak kinézetre, de ízben is közel van hozzá. 1-2 mozzanatot én máshogy készítettem így is írom le. Ebből az adagból 16 db kifli lesz így akár le is lehet felezni, akinek ez sok, lenne.

Hozzávalók:

Esti kovászhoz:

30 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál olaj, 3 dl víz

Másnap:

1,2 kg liszt, 5 dkg só, 10 dkg vaj, 5 dl langyos víz plusz a kovász

Elkészítés:

Előző este elkészítjük a kovászt, kb. 2 perc összedobni és ennyi is a teendők vele egyelőre. Liszthez adjuk az élesztőt olajat és a vizet. Alaposan összekeverjük, és letakarva hagyjuk a konyhapulton.

Másnap reggel liszthez adjuk a sót, puha vajat, a kovászt és a vizet. Majd jól összedolgozzuk, dagasszuk, 

30 perc kelesztés után kissé átgyúrjuk és hagyjuk, még 30 perc alatt duplájára keleni. 

Ha megkelt 16 db egyforma részre osztjuk, és kissé kigömbölyítjük és hagyjuk 10 percig konyharuhával letakarva pihenni.

Egyesével kinyújtjuk csepp alakban. (Nekem a Barbapapa, Barbamama című mese jutott róluk eszembe :) )

Ha kinyújtottuk utána feltekerjük. (Én nem liszteztem agyon a pultot ehhez a mozzanathoz, mert egyszerűbb volt kinyújtanom és feltekernem a kifliket, ha csak épp egy leheletnyit liszteztem 3-4 db után. Könnyebb volt vele úgy dolgoznom, hogy a pulthoz ragadt kissé)

Ha kész vannak sütőpapírral bélelt tepsire tesszük 

és hagyjuk 40 percig kelni őket. 200 fokra előmelegítjük a sütőt, alulra tegyünk egy kis vizet egy edénybe. Ha letelt a 40 perc alaposan lespricceljük vízzel a kifliket, 

aki szeretné, most szórja meg durva szemű sóval, köménymaggal 

és mehetnek a forró sütőbe. 

30-35 perc alatt szép pirosra sütjük őket, majd rácsra szedjük kihűlni. 

(Az eredeti recept szerint 200 fokon 10 perc majd 180 fokon még 10 perc, Hát nekem új a sütőm így tutik a beállítások és a hőfokok, nekem minden esetben kellett a 200 fok az elejétől a végéig és 30-35 perc alatt süt meg szép pirosra. Az eredeti alatt nagyon halványak voltak)

Kedves látogató. Ha időd engedi és nem nagy kérés kérlek, kattints néha 1-1 reklámra az oldalon, mert az oldal elért egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért.

Nektek mindössze egy kattintás. Köszönjük szépen

—————

Vissza