és más nyalánkságok....


Csirkés lasagne

2013.10.04 11:00

Csirkés lasagne

Ezt a receptet Katának köszönhetem. Akinek a fotóját mikor meglátták a gyerkőceim, közölték ez legyen a következő project. Lehet több lépésből áll, mégis egy nagyon egyszerű és szerintem gyorsan el is készülő finom ebéd. Ugyan a recept egy kisebb tepsiről szól egész pontosan én a 28*20 cm-es pici tepsimben sütöttem. Kata hús és paradicsom adagján kicsit emeltem, gondoltam sokan vagyunk. De ez az adag 6 főre elég volt. Egész pontosan 6 nagy kocka lesz belőle, és teljesen kifeküdtünk 1 kockától.

Mivel van a blogon már bolognai ragu ami készült, egész pontosan a cannelloni recept leírásában, így ha valaki nem friss paradicsommal szeretné, az elkészítheti annak a ragujával is egy a lényeg, hogy legyen pici szaftja, amiben a tészta megpuhul miközben megsül az étel.

Hozzávalók:

1 csomag lasagne tészta, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 50 dkg csirkemell darálva, 40-50 dkg paradicsom, (ezt azért írom, így mert a paradicsom az adott méret, tehát ha x db 45 dkg lesz, akkor nem kell felezni, negyedelni, mehet bele az egész.). 20 dkg trappista sajt, 2 evőkanálnyi parmezán, olaj, 5 dkg liszt, 5 dl tej, só, bors, oregano, bazsalikom, kakukkfű

Elkészítés:

3 evőkanál olajat egy lábasban melegítek, hozzáadom a lisztet és egy habverővel folyamatos keverés mellett, zsemleszínűre pirítom.

A tejet lassanként közben folyamatosan keverve öntsük hozzá, hogy az ne csomósodjon be.

Majd folyamatosan keverve főzzük, míg elkezd besűrűsödni. Amikor elkezd sűrűsödni, teszünk bele sót, őrölt feketeborsot, és egy pici őrölt szerecsendiót,

elkeverjük és besűrítjük a besamelmártást.

Nem kell, hogy megálljon a kanál benne, de ne legyen folyós. Amíg ez hűl, addig elkészítjük a többi részét. Ha félig kihűlt, keverünk hozzá 1 evőkanál parmezánt.

A vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon elkezdjük megdinsztelni, hozzáadjuk a kakukkfüvet és együtt üvegesre pároljuk a hagymát,

hozzáadjuk a darált csirkemellet,

ha már kifehéredett a hús,

akkor hozzáadjuk a paradicsomot, amit egy aprító gépben, vagy turmixban a bazsalikommal és oreganoval pépesre aprítottunk.

Az egészet kb 5 percig forraljuk együtt. Kicsit híg marad, de fel fogja venni a tészta, mire megsül szépen egyben lesz.

Egy kisebb tepsit kibélelünk a lasagne tésztával,

erre öntjük a húsos ragu felét,

majd ezt bevonjuk a besamellel, úgy hogy kicsit több mint a fele maradjon meg a továbbiakra még.

Teszünk egy sort a tésztából a besamelre,

majd rátesszük a maradék húsos ragut. Ezt bevonjuk ismét a besamellel, de hagyjunk belőle kb 3-4 evőkanálnyit a tetejére.

Ismét egy sor tészta következik, amit megkenünk a félretett besamellel, erre szórjuk a 20 dkg reszelt sajtot, amit megszórunk 1 evőkanálnyi parmezánnal, megszórjuk pici borssal, oreganoval,

és 200 fokon addig sütjük, míg szép pirosra nem sül a tetején a sajt. Ez kb 30 perc.

Érdemes a tepsit egy másik sütőpapírral bélelt tepsire tenni, hogy az esetlegesen kicsepegő ragu ne a sütőbe csepegjen. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen. 

—————

Vissza