és más nyalánkságok....


Diós máglyarakás

2013.11.16 13:26

Diós máglyarakás

Ha van, itthon almám van, hogy csak egy gyors levest főzök ebédre és ez a második utána. A diót, azt el lehet hagyni belőle, van, hogy nálam sem kerül bele, de most van dióm bőven. Én a receptet zsemlével készítem, de ugyanolyan jó kiflivel, vagy akár kaláccsal készítve. Van, aki az almát külön megpárolja én nem szoktam. Jobban szeretem, ha nagyon vékonyra van, szelve érzem az alma szeleteket a máglyarakásban. De szerintem ez a recept is egy „ahány ház annyi szokás” receptekből. Ez az adag 35*25 cm-es tepsiben sült.

Hozzávalók:

8 db szikkadt zsemle (ez lehet kifli is, és van, aki kaláccsal készíti), 400 g sárgabarack lekvár

A tejes masszához:

7 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1 narancs reszelt héja, 1 vanília kikapart magjai (ha nincs 1 csomag vaníliás cukor), 5 db tojás sárgája, 25 dkg cukor

A töltelékhez:

6 db alma (ez lehet több is, ki hogy szereti), fahéj, 15 dkg darált dió, 5 dkg cukor

A habhoz:

5 db tojás fehérje, 5 dkg cukor, 2 evőkanál baracklekvár

Elkészítés:

A zsemléket 1 cm vastagságúra felszeleteljük.

A tejbe reszeljük a narancs és citrom héját, hozzáadjuk a vanília kikapart magjait (vagy a vaníliás cukrot), és felforraljuk.

A cukrot a tojások sárgájával kikeverjük,

és lassan hozzáadjuk a forralt tejet is, ezt közben egy habverővel elkeverjük.

A tejes masszával leöntjük a zsemlekarikákat, és hagyjuk állni, amíg az almákat elkészítjük.

Az almákat meghámozzuk, magházát kivágjuk és uborkagyalun szép vékonyra szeleteljük.

Egy tepsit kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával

és alulra fektetjük a fele zsemlét,

erre tesszük az almát, amit megszórunk fahéjjal.

Megkenjük baracklekvárral

és megszórjuk a darált dióval, amit elkevertünk a cukorral.

Majd befedjük a maradék zsemlével.

Ezt is megkenjük lekvárral, és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percre.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral.

Ha felvertünk óvatosan beleforgatjuk a 2 evőkanálnyi lekvárt,

és a megsült, forró lekváros zsemle tetejére kenjük, elsimítjuk egyenletesen vagy kis fodrokat formázva

és visszatesszük a sütőbe 5-8 percre. Érdemes figyelni rá, mert hamar megpirulhat. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen. 

—————

Vissza