és más nyalánkságok....


Epres, túrós piskóta tekercs boci mintával

2013.04.13 15:53

 

Epres, túrós piskótatekercs boci mintával

A minta nem lényeg a sütinél, simán mehet anélkül is, ennek a sütinek úgy indultam, hogy piskóta tekercset akarok csinálni, a boci minta api agyszüleménye lett, de miért is ne. Az eper adta magát, mert épp az egyik nagy áruházlánc akciózza és csodaszép nagyok, igen finomak, így élből vettem 2 csomaggal a gyerekeimnek. Alig várom már az eperszezont. A túró, hát vargabélest készülök holnap ebédre, sebaj, majd holnap ismét veszek túrót. Az egyetlen bibije a sütinek, hogy áll a hűtőben 1 órát, mert a töltelék az eperrel brutálisan összeillik, eszméletlen ízt adott, és a gyermekeim, elég nehezen viselik, hogy pihen a hűtőben és nem a pocakjukban.

Hozzávalók:

Mintához:

2 db tojás fehérje, 60 g liszt, 60 g cukor, 60 g rama,

Piskótához:

5 db tojás, 12 dkg liszt, 12 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, ½ csomag sütőpor

Töltelékhez:

25 dkg túró, 25 dkg eper, 250 ml habtejszín (hulala), 1 citrom reszelt héja, 15 dkg cukor, 2 púpos evőkanál tejföl, 1 csomag zselatin (50g)

Elkészítés:

Először a mintát amit szeretnénk rajzoljuk meg a sütőpapírra, majd a rajzolt felével lefelé tegyük a tepsibe, szépen át fog látszani a minta.

Keverjük össze az olvasztott vajat a cukorral, adjuk hozzá a kemény habbá felvert tojásfehérjét majd keverjük hozzá a lisztet. Jól elkeverjük, habzsák (sima zacskó is jó, vágjunk pici lukat rá, ha benne a massza) segítségével, a fehér részeket megrajzoljuk, kitöltjük. Betesszük kicsit a hűtőbe, míg elkészítjük a piskótánkat.

A tojássárgáját kikeverjük habosra a cukorral, hozzáadjuk lisztet az átszitált sütőport, A fehérjéből kemény habot verünk, majd ezt is lassan forgassuk hozzá, úgy hogy nehogy összetörjük a habot.

Elővesszük a hűtőből a tepsit a sütőpapírral, erre öntjük a piskótánkat,

és 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Még melegen sütőpapírral együtt feltekerjük.

Ha már majdnem kihűlt elkészítjük a túrókrémet.

A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot a megmosott citrom reszelt héját összekeverjük.

A tejszínből kemény habot verünk,

és ezt is hozzákeverjük.

Az epret megmossuk, a vizet leitatjuk róla, a csumáját levágjuk, és összedaraboljuk.

Ezt a masszánkba is keverhetjük, én nem tettem, nálam a túrós masszára ment a tekercs belsejében.

A tejfölt egy picit megmelegítjük (nem forraljuk fel) és ebben elkeverjük a zselatint.

Picit kevergessük, míg hűl és tegyük a túrós masszához jól keverjük el. Majd tegyük a tölteléket a tekercsbe,

tekerjük fel, és mehet a hűtőbe kb 1 órára.

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.

—————

Vissza