és más nyalánkságok....


gyros

2013.07.10 15:34

Gyos

Hús ügyileg ebben a receptben épp sertés comb van, de nyugodtan lehet pulyka vagy csirke mellből készíteni, ugyan olyan finom, és sokkal hamarabb megpuhul a hús, mint sertés esetében. Én is jobban szeretem azzal, de ha árát nézem a sertés olcsóbb, és nekem itt korlátozottak a lehetőségeim is, a fagyasztómból épp kifogyott. De a lényeg, hogy ebből és abból is ugyan olyan finom gyrost lehet készíteni. Ugyanígy lehet tálon is készíteni, én ahhoz is elkészítem a pitát, és csak felcsíkozva teszem a tálra.

A pita leírását itt találhatjátok.

Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb, 1 kg burgonya, 1 nagyobb uborka, 1 nagyobb paradicsom, 1 nagy fej hagyma, 1 nagy pohár joghúrt (375 gr), oregánó, só, gyros fűszerkeverék, olaj

Elkészítés:

A húst megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk,

a fűszerkeveréket ráöntjük, és jól összekeverjük, ha van, időnk kicsit állni hagyjuk. Kevés olajon feltesszük pirulni,

a hús, ami levet fog engedni, így fog szépen megpuhulni,

fedő alatt puhára főzzük, majd ha puha, akkor már csak kicsit pirosra pirítjuk.

(ha úgy érezzük elfőtte a levét egy kis vizet adhatunk hozzá)

A burgonyákat meghámozzuk, és vékony hasábokra vágjuk,

bő forró olajban szép pirosra sütjük.

A zöldségeket kicsi kockákra vágjuk, a hagymát felcsíkozzuk.

A joghurtban elkeverünk kevés oregánot és pici sót, ezt tesszük a gyrosra.

Lehet turbózni, reszelt uborkával is, az már a tatziki szósz. 

A pita szélét levágjuk,

és ahogy szeretnénk, olyan sorrendben a hozzávalókkal megtöltjük, teszünk rá a joghurtból és lehet is enni. Én közé is szoktam belőle tenni, hogy az alja is szaftos legyen. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.

—————

Vissza