és más nyalánkságok....


Házi rétes

2013.06.29 15:00

Házi rétes

Igazából nehezen vettem rá magam elsőre, hogy megpróbálkozzak vele, nekem kicsit nehézkesnek tűnt a nyújtása, így mindig boltit vettem, amíg egyszer rá nem vettem magam, hogy kipróbáljam, azóta viszont inkább elkészítem, sokkal finomabb és nem is olyan nehéz nyújtani, mint gondoltam. Töltelékben nálunk kizárólag a meggyes és almás fogy el, így csak ezeket írom le, ahogyan én készítem. De bárhogyan és bármivel lehet tölteni, ki mivel szeretné. A receptben felezem a lisztet, de nagyon sokszor én csak simán a rétesliszttel készítem el, nem minden esetben felezem a két lisztet, attól is függ, mennyi réteslisztem van itthon. Viszont nem készítettem még csak simán a finomlisztből.

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 2 evőkanál olvasztott zsír (állítólag a kacsa a legjobb, én sima disznózsírt szoktam, mert az van itthon), 1 db tojás, 2 csipet só, 1 teáskanál ecet (10%-os), 250 ml langyos víz,

Töltelék almás:

6 db nagyobb darab alma, 4 evőkanál cukor, 1 teáskanál fahéj, kb. 2 marék zsemlemorzsa

Töltelék meggyes:

1 kg kimagozott meggy, 2 evőkanál olaj, 10 dkg búzadara, 4 evőkanál cukor (ízlés szerint mehet több is), 1 teáskanál fahéj,

Tetejére:

Pici olaj

Elkészítés:

A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a zsírt,

és jól elmorzsoljuk a liszttel.

A vízben elkeverjük a sót és ecetet, majd apránként adagolva a liszthez adagoljuk,

jól összegyúrjuk,

kidolgozzuk egészen addig, míg hólyagos, szép fényes, ruganyos tésztát kapunk, és már nem ragad a kezünkhöz sem.  (10-15 perc)

Kétfelé osszuk.

Egy sütőpapírt megkenünk olajjal.

A tésztát is beolajozzuk

és ráhajtjuk a sütőpapírt,

ebben csomagolva legalább 30 percig pihentetjük a tésztát.

Amíg pihen, elkészítjük a tölteléket.

Az almáshoz: Az almákat megmossuk nagylukú reszelőn lereszeljük, levét kissé kinyomkodjuk, (nem kell teljesen, mert akkor száraz lesz) hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és összekeverjük.

A meggyeshez: A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd a levét kissé kinyomkodjuk (nem nagyon csak picit). Egy edénybe olajon megpirítjuk a búzadarát,

hozzáöntjük a kinyomott meggylevet és megforraljuk,

hozzáadjuk a meggyet, cukrot, fahéjat és picit kevergetjük még,

majd levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Addig a búzadara is megpuhul.

Pihentetés után a tészta akkor jó, ha az ujjunkat belenyomva a tészta puha és benne marad az ujjunk nyoma.

Az asztalra egy vászonlepedőt vagy terítőt teszünk, megszórjuk, kevés liszttel rátesszük a tésztát és elkezdjük nyújtani, húzni.

Alá nyúlva a kézfejünkkel húzzuk óvatosan,

lassan egészen addig, míg szép vékony nem lesz, a tésztán átlátszik a terítő.

A vastag széleit egy késsel levágjuk.

A töltelélek a szélétől kb. 10 cm-re tegyük egy sorba,

majd a maradékot eloszlatva tegyük a tésztára,

A szélét ráhajtjuk a töltelékre,

majd  a terítő segítségével göngyöljük fel.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

 

Tetejét megkenjük olajjal,

majd 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

A teteje is olyan van, aki egész tojással, van, aki csak sárgájával és van, aki olajjal keni meg. Én utóbbit szoktam, így mondták anno és nekünk így bejön.

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.

—————

Vissza