és más nyalánkságok....


Krokodil

2013.04.10 17:10

 

Krokodil

Nagyon sokszor készítjük évek óta, rendszerint vacsoraként végzi. Az eredeti recept, anno jó sok évvel ezelőtt fogalmam nincs már honnan kaptam, DE!  Én sohasem sütöttem elő a tölteléket, hanem nyersen tettem a krokodil hasába, még a tojást is, a töltelék közepébe csinált mélyedésbe került, és rendszerint benn is maradt, előfordult, hogy kissé kifolyt, de ez a végeredményen nem változtat ugyanolyan isteni lesz a végére. Aki elősüti, nyílván nem folyik ki. A másik, mikor kész az állatunk választhatunk, mennyire szeretnénk életveszélyes dolgot enni, ha a tojással megkenjük először, majd ollóval készítjük a pikkelyeket akkor azok jó szúrósak lesznek, ha viszont előbb szabdaljuk és utána kenjük, akkor a pikkelyek megmaradnak de kicsit lapulósabbak lesznek, tutira nem szúrnak agyon semmit és senkit. A töltelék természetesen szabadon variálható. Mint mindig én most a gyerekeimre szabottan, és a hűtőm tartalmához igazodva készítettem a töltelékem.


Hozzávalók
Tésztához:

50 dkg liszt, 10 dkg Globus Majonéz vagy tejföl, 2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 csipet cukor, 1 kiskanál só,

Töltelékhez:
2 db tojás, 30 dkg párizsi, 20 dkg sajt reszelve, 1 db póréhagyma (ha nincs egy csokor újhagyma),3 db paradicsom, só, bors

Kenéshez:

1 db tojás
Elkészítés:
Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk. Egy tálba beletesszük a lisztet és a többi hozzávalót majd a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, bedagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.


Lisztezett deszkán kb fél centi vastagságú téglalappá nyújtjuk.

Majd sréhen a két oldalát bevágjuk egy pizza vagy derelyevágóval.

A töltelékhez ízlés szerint felvert tojásba csíkozott parizert, reszelt sajtot teszünk. Sózás és borsozás után pici olajon megpirítjuk. (Én ezt nem szoktam elkövetni, hanem a felvágott tésztára teszem a tölteléket, közepébe pici mélyedést teszek, majd beleöntöm a felvert tojást. Ha elbénáztam akkor kicsit kifolyik a tojás, de úgyis megsül, tehát ez se gond.) (Aki akarja inkább süsse össze az a tuti) Egy kábé 10 centis póréhagymát hosszában elfelezünk, majd felkarikázzuk. Ha ezt nem kaptok akkor jön képbe az 1 csomag újhagyma.  3paradicsom belsejét kikaparjuk, apró kockákra vágjuk. A zöldségeket, jól összekeverjük.

A tölteléket a tészta közepére halmozzuk,

még sajtot szórunk a tetejére,

A tölteélet sütve vagy nem sütve ahogy írtam a tészta közepére halmozzuk, majd a szélső csíkokat ráhajtogatjuk a töltelékre.

A végeken lévő tésztadarabokat levágjuk és ebből alakítjuk ki a krokodil a szemét, a farkát és a négy lábát.

Ollóval pikkelyeket vágunk a testébe és a fejére, illetve ugyanezzel a technikával fogai is lesznek. (Felvert tojás. Ha szeretnénk, hogy a pikkelyek szúrjanak is akkor az ollóval vagdosás előtt tegyük , ha nem szeretnénk életveszélyes ételt a tányérunkon, akkor az ollózás után kenjük meg a tojással, mert így nem fognak felfelé állni a kis hegyes pikkelyek.)

 

Végül egy felvert tojással megkenjük,

és 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.

—————

Vissza