és más nyalánkságok....


Mákos, diós bejgli

2012.12.19 14:37

Mákos, diós bejgli.

Ez a recept gyerekkorom bejglije amit az anyukám a nagymamám, a dédim is készített. A karácsony egyik kihagyhatatlan süteménye. Karácsony előtt 1 héttel vele kezdem a sütögetést. Ha kihűlt akkor fóliába tekerem hűvös helyre teszem, és ha marad akkor szilveszterig is eláll.  Én a diósat szeretem a legjobban a többiek a mákosat, így én jártam a legjobban. J A receptből 3 mákos és 3 diós bejgli lesz.

Hozzávalók:

1 kg liszt, 20 dkg rama, 15 dkg zsír, 60 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 2 db tojás, 2 dl tej, 1 csipet só, 40 dkg mák, 40 dkg dió, fahéj, 1 citrom reszelt héja, 4 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a ramat és a zsírt, 8 dkg porcukrot és elmorzsoljuk őket. Az élesztőt 1 csipet cukorral a langyos tejbe felfuttatjuk és a tésztához öntjük. Teszünk bele 1 egész tojást 1csipet sót, és jól összegyúrjuk.

Hideg helyen 1-2 órát pihentetjük.

Amíg pihen elkészítjük a mák és dió tölteléket.

Máktöltelék:

26 dkg cukrot 2,5 dl vízzel felforralunk. Leforrázzuk vele a darált mákot, hozzáadunk 1 késhegynyi fahéjat és fél citrom reszelt héját, majd jól összekeverjük. Hagyjuk kihűlni. Csak hidegen kenjük a tölteléket a tésztára. Ha túl folyós lenne akkor egy kis zsemlemorzsát keverjünk bele.

Diótöltelék:

22 dkg cukrot 2 dl vízzel felforralunk. Leforrázzuk vele a darált diót, hozzáadjuk az 1 késhegynyi fahéjat, a fél citrom levét, és 4 dkg zsemlemorzsát. 

Se túl sűrű, se túl híg ne legyen a töltelék, mert kireped a tészta. 

A tésztát lisztezett deszkára tesszük 6 egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk, 

téglalap alakúra nyújtjuk. 3 mákos, 3 dióst töltünk meg 

úgy, hogy a tészta széléig kenjük meg a töltelékkel, majd a két végét 1 ujjnyira visszahajtjuk, a tésztát feltekerjük.

A rudakat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, nem túl közel egymáshoz.

1 egész tojást egy kis tálban villával felverünk, és megkenjük a rudakat. És fél órára meleg helyre tesszük, majd ismét megkenjük a tojással és fél órára hideg helyre tesszük. ( a tojás megszárad a tetején)

( Amíg az egyik íz az első fél órás pihenőjét tölti, addig a másik ízt is elkészítjük.)

200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Ha úgy érezzük gyorsabban pirul, akkor egy alufóliát tegyünk a tetejére. ( Nehogy megégessük) 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.

—————

Vissza