és más nyalánkságok....


Meggyes, mandulás túrótorta

2013.09.16 17:08

Meggyes, mandulás túrótorta

A fél családom Németországban él, így ott volt alkalmam megkóstolni a sajttortát. És bár furcsálltam anno, hogy milyen is lehet egy sajttorta, de iszonyatosan finom, kedvencem lett. Azóta se hagyom, ki ha kint vagyok, hisz az egy eredeti, az itteniek nem minden esetbe olyan finomak. Ez a torta az egyik kedvencem, hozzáteszem eredeti német recept is. Itt ebben a receptben épp túróval készül, és a neve is túrótorta, de ha kap az ember olcsóbb krémsajtot (mivel elég nagy mennyiség kell hozzá, ez nyílván nem mindegy) és azzal készítjük túró helyett, akkor ez egy igazán finom sajttorta lesz. Itt most túrósként készült, de próbáljátok ki krémsajttal, senki nem fog benne csalódni. Ha valaki kipróbálná, ugyanígy készül, csak 750 g g túró helyett 750 g krémsajt kell.

Ez a torta részt vesz a 2013. őszi Segítsüti árverésen, kérem aki teheti segítsen. A teljes leírás ide kattintva olvasható.

Hozzávalók:

Tésztához:

20 dkg liszt, 10 dkg darált mandula, 10 dkg porcukor, 1 csipet só, 12,5 dkg vaj, 2 db tojás sárgája

Krémhez:

3 db tojás, 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, fél citrom, 50 g keményítő, 75 dkg túró,

Tetejére:

1 bögre meggy (300g), 5 dkg szeletelt mandula, 100 g tejszín, 6 db koktélcseresznye, mentalevél

Elkészítés:

A lisztet, őrölt mandulát, porcukrot, sót összekeverjük, hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, és a vajat, jól összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe helyezzük.

A meggyet szűrőbe tesszük, hagyjuk lecsepegni.

3 db tojásfehérjét kemény habbá verünk. A vajat krémesre keverjük a cukorral. 

A 3 tojás sárgáját a citrom reszelt héjával és levével, a keményítővel összekeverjük,

hozzáadjuk a villával áttört túrót, összekeverjük.

Ha darabosabb lenne picit egy botmixerrel áttörhetjük. Legvégül hozzáadjuk és óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert habot.

A tészta 1/3-át egy kerek (23 cm) átmérőjű sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük,

160 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.

Várunk kb 10 percet, amíg már nem forró és a maradék tésztát a tepsi szélén körbe a formába nyomjuk erősen.

Beleöntjük a túrós masszát,

tetejére szórjuk a meggyet,

kissé belenyomjuk a túrós masszába.

Megszórjuk aprított mandulával,

és sütjük 60 percet.

Ha megsült, hagyjuk, kihűlni, és lehet díszíteni a felvert habbal, a felezett koktélcseresznyével, menta levéllel.

 

Megjegyzés: Én nem kaptam darabolt mandulát, csak olyat, ami vékony szeletelt volt. Azzal sincs semmi gond, hamar meg lehet pucolni és össze kell darabolni.

Pucolni úgy a leg egyszerűbb, ha egy kis tálba téve leöntjük forralt vízzel, és úgy hagyjuk állni benne 3-5 percig,

majd leöntjük róla a vizet,

és simán le tudjuk szedni róla. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen. 

—————

Vissza