és más nyalánkságok....


Nutellás kukacok

2015.10.15 15:13

Nutellás kukacok

Amikor Domim meglátta ezt a fotót a neten azt hallgattam a pénteki közös reggelire csináljak ilyet az oviba, de előbb meg kell, neki kóstolnia szóval vele kezdjek. Az ötlet nagyon tetszett, hisz melyik gyerek ne esne neki azonnal, mint egy mesefigura, ráadásul édes, és finom is. Tölteni bármivel lehet, amit szeretnénk, nálunk volt itthon nutella és a fiaim szeretik is, így azzal készült. A tésztája kissé ragad, de pont ettől lehet formázni belőle kukacot, ha több lisztet kap, akkor nem ragadnak össze a végek. A gyerkőceimnél telitalálat azt mondták rá isteni, nekem egy kicsit tömörebbnek tűnik a tésztája, mint mondjuk a kakaós csigámé, de egy pohár tejjel még én is eltüntetem.  Az eredeti receptnél a méz 100 ml, amit ír, én ezt lemértem, ha valamit nem szeretek az az, ha a mézet ml-ben kell mérni. Azt már nem szedem ki úgy a mérőpohárból, hogy ne maradna benne, és jobban szeretem, egyből oda mérni g-ban ahova megy. Így én, amit mértem írom a receptben.

Hozzávalók:

60 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 150 g méz, 2 db tojás, 1 nagy csipet só, 10 dkg vaj

A töltelék:

Jelen esetben 130 g nutella

Elkészítés:

A tejet langyosítjuk, hozzáadjuk a mézet 

és elkeverjük.

50 dkg lisztet egy tálba teszünk, ehhez adjuk a langyos mézes tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk a vajat, tojást, csipet sót, 

és elkezdjük gyúrni, 

szépen lassan adagolva a maradék 10 dkg lisztet is hozzá gyúrjuk.

Ugyan a recept szerint ennyi az összes liszt, amit felvesz, nekem 20 g, amit még felvett miközben a konyhapulton gyúrtam. 

(Hozzáteszem, venne még fel több lisztet is bőven, de elég ennyi. Ettől szép lágy tésztát kapunk.)

Konyharuhával letakarva meleg helyre téve 40 perc alatt duplájára kelesztjük.

Ha megkelt 20 egyenlő részre osztjuk, és kissé kigömbölyítjük. Nem fog menni liszt nélkül, mert ragad, de arra mindig figyeljünk, hogy csak leheletnyit lisztezzünk, épp ami kell.  (Nekem 20 db 60 g-os kis golyóm lett) 

Minden egyes golyót ovális alakura nyújtunk. (itt is kell az a nagyon minimális mennyiségű liszt, mert ha lisztes a felület nehéz kinyújtani, mert kell, hogy tudjon tapadni, illetve ha sok a liszt, akkor összeragadni sem fog rendesen, így a könnyebb, de ha meg pici liszt sincs alatta, akkor nem lehet rendesen a végét (a gyűrűket) feltekerni.) (remélem értettétek azért. :) )

Ha kinyújtottuk, akkor a képen látható módon az egyik felét bevagdossuk (kevesebb, mint a felét) 

a másik oldalát megkenjük a nutellával, 

majd feltekerjük. 

A két végét összecsípjük, majd a szélső csíkokkal lezárjuk. 

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük 

és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szépen megsütjük.

Rácsra tesszük kihűlni őket. 

A szemtét egy nutellába mártott fogpiszkálóval alakítjuk ki.

Még nekem is akadt 1-2 db ami picit megnyílt, de az ízén nem rontott ez sem. (de megmutatom azt is. :) 

Kedves látogató. Ha időd engedi és nem nagy kérés kérlek, kattints néha 1-1 reklámra az oldalon, mert az oldal elért egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért.

Nektek mindössze egy kattintás. Köszönjük szépen

Az eredeti receptet Tortellina blogján találtam. 

—————

Vissza