és más nyalánkságok....


Ostoros kalács

2015.01.30 12:13

Ostoros kalács

Az első receptek közt van, ami a könyvecskémbe került, tini koromban. Bár akkoriban én különleges kalácsként kaptam a receptet de azóta már tudom, hogy sokan ostoros kalácsnak hívják. Szerintem ez az a kalács, amit nem lehet ebben az állapotában a nélkül megsütni, hogy ki ne repedjen. Illetve lehet, de nem ezzel a mennyiségű töltelékkel. Viszont ebben a kalácsban, pont ez a különleges, pont ettől olyan finom, hogy kireped és a sok, sok finom kakaós massza végig csorog benne és szinte mindenhova jut belőle.


Hozzávalók:
Tésztához:

4 dl tej, 5 dkg élesztő, 6 dkg cukor, 70 dkg liszt, 2 evőkanál olaj, 3 tojás sárgája, csipet só
Krémhez:

20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 3 evőkanál kakaó

Tetejére:

1 db tojás sárgája

Elkészítés:
1 dl langyos tejben morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy csipet cukrot és 10 perc alatt felfuttatjuk. 
Egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, 

a tojások sárgáját, az olajat, csipet sót, 

a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet.

Jól összegyúrjuk, és lágy tésztává dagasszuk. 

1 órán át konyharuhával lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük.


Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. 


Egy tálban habosra keverjük a vajat, a cukrot és a kakaót.


A tésztákat hosszúkásra, téglalap alakúra nyújtjuk, 

és megkenjük a kakaós krémmel elosztva azt 6 részre. 


Majd két szélét picit visszahajtjuk, 

és hosszában felsodorjuk. Így teszünk mind a 6 tésztával. 

Egymás mellé teszünk 3-3 tekercset

 és összefonjuk őket. 


Sütőpapírral bélelt magas falú tepsibe helyezzük, de úgy, hogy a két kalács közé is sütőpapír kerüljön, 

így nem sülnek össze, majd fél órát letakarva pihentetjük. (30*23 cm-es az tepsi amibe tettem)


Ha letelt a fél óra megkenjük 1 tojás sárgájával.


180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt szép pirosra sütjük. Figyeljünk rá, mert a teteje gyorsabban sül neki, így 10-15 perc múlva tegyünk rá alufóliát, hogy meg ne égjen, mert a közepének viszont kell az a 40 perc. 

Ha kivettük a sütőből várjunk, vele 10 percet mielőtt a tepsiből kivennénk.

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen. 

—————

Vissza