és más nyalánkságok....


Párizsis virág

2014.02.06 13:00

Párizsis virág

Talán az óta szemezek ezzel a süteménnyel mióta a blogom elindult, Egy arab oldalon láttam a fotót. De eddig az időbe nem fért bele. Most, hogy manó huzamosabb ideje itthon van és lóg az oviból, elkészítettük, mert neki a párizsi a kedvence, amit simán szeret, ha van kedve kenyérrel is, de mostanában nem igen kért hozzá. Így viszont megette a tészta részét is vele együtt. Egyébként bármilyen más felvágottal is elkészíthető. Maradt belőle a nagyoknak is másnapra, tízóraira. Én Andi receptjét követtem, ugyan én a 8 cm-es méretű parizerrel. Így ezzel a mérettel 23 db lett belőle.

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 3 dl tej, 2 teáskanál só, 5 dkg vaj

Töltelék:

23 szelet párizsi

Tetejére:

1 db tojás, szezámmag

Elkészítés:

Langyos tejhez keverjük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt. kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.

A liszthez öntjük, a sót, a kockákra vágott vajat, a felfuttatott élesztőt, és jól összegyúrjuk, dagasszuk.

Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságú korongokat szaggatunk belőle. (Én egy olyan poharat használtam erre a célra, aminek akkora volt a szája, mint a párizsinak)

A fele tésztára teszünk a párizsiból,

 majd befedjük őket egy üres koronggal.

A képeken látható módon 8 vágást ejtünk rajta úgy, 

hogy a közepét nem vágjuk át, kb 1 cm rész egyben marad. 

Egymás melletti 2 cikket megfogunk 2 kezünkkel és ellenkező irányba kifelé fordítjuk és így tekerünk rajtuk egyet.

 Így járunk el minden cikkel.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, és hagyjuk 20 percig pihenni. 

Ezután felvert tojással megkenjük, megszórjuk szezámmaggal 

és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen. 

—————

Vissza