Rakott krumpli

2013.02.09 09:55

 

Rakott krumpli
Ezt az ételt a férjem készítette jól, mára én is ezt a verziót készítem, mert így nagyon finom ízletes, és szaftos is lesz. Míg ő nem készítette el így az enyém sajna szárazra sikeredett ezért nem volt az a nagy kedvenc. Ezt az adagot egy nagyobb jénaiban készítem el és általában 2 napra elég. De ez függ a gyerekeimtől milyen kedvük van. Ha épp rakott kruplis akkor vacsira tutira elfogy. 
Hozzávalók:
1,5 kg burgonya, 10 db tojás, 15 dkg kolbász házi, 25 dkg lecsókolbász, 1 fej vöröshagyma nagy fej, 4,5 dl tejföl nagy pohár,  só, Knorr Delikát8 ételízesítő, olaj 
Elkészítés:
A krumplit a héjával együtt főzzük meg vízben. Ha megfőtt, húzzuk le a héját, majd szeleteljük fel karikákra.
A tojásokat szintén főzzük meg, a forrástól számítva 10 perc alatt keményre főnek. A tojásokról szedjük le a héját és vágjuk fel ezeket is karikákra. A kolbászokat is szeleteljük fel karikára.
A hagymát apróra vágjuk, 2 evőkanál olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a házi kolbászokat.
Pirítsuk őket együtt kb 2 percig és mehet hozzá a lecsókolbász is.
Pirítsuk még 2 percig együtt őket.
Egy jénai tál aljára teszünk a kolbász alatti olajból 1-2 evőkanálnyit. Elkezdjük rétegezni.
Első sor a burgonya, amit kicsit megsózunk, erre kanalazunk a kolbászokból, majd mehet rá a tojásból és így folytatjuk a rétegezést,
amíg el nem fogynak a hozzávalók. A legtetejére krumpli kerüljön.
A legfelső réteg krumplikat megkenjük a tejföllel és szórunk rá kicsi delikátot.
180 fokon 30 perc alatt készre sütjük, amíg a tejföl kicsit megpirul.
Én rá szoktam tenni a fedőt úgy sütöm 20 percig, majd leveszem, és kb még 20 perc mire a tejföl is színt kap.