és más nyalánkságok....


Sonkás, sajtos muffin

2013.09.08 13:35

Sonkás, sajtos muffin

Ez az étel is egy olyan, ami szabadon variálható, Mi így szeretjük, de lehet a húst-picit növelni, a zsemléből kevesebbet tenni (50 dkg darált hús, 3 db zsemle pl.) A töltelék nálunk sokszor szokott csirkemáj lenni, de most nem volt itthon rajtam kívül olyan, aki szereti, így mind sonkás, sajtos lett. 11-12 db lesz 1 adagból. Köretként most kukoricás rizzsel készült, de isteni finom hasáb burgonyával is, de akár csak salátával is.

Hozzávalók:
40 dkg hús darált, 4 db zsemle, 4 db tojás, 12 szelet gépsonka, 5 dkg sajt reszelt, 1 fej vöröshagyma kis fej, só, bors, pici ételízesítő,

Forma kikenéséhez:

 5 dkg rama
Elkészítés:
A zsemléket vízbe tesszük ázni.

Egy tálba tesszük a darált húst, közepébe kis mélyedést készítünk. Beletesszük a tojásokat, az apróra vágott hagymát, ízlés szerint sót, borsot, ételízesítőt,

végül a zsemléket, amiből jól kinyomtuk a vizet elmorzsoljuk,

majd összekeverjük.

Egy muffin formát alaposan kikenünk Rama margarinnal

és beletesszük a hús 2/3-át, úgy hogy legyen az alján és a szélén körbe, de középen kis mélyedés legyen, ahova a sonka megy.

A sonkaszeletek a közepére teszünk a reszelt sajtból egy keveset,

összehajtjuk kicsire

és a mélyedésekbe tesszük őket,

majd a maradék hússal lefedjük.

Betoljuk a sütőbe és 180 fokon 50-60 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

Ha szeretnénk a tetejére sajtot tenni (itt került rá) akkor 5 dkg reszelt sajtot a 40. perc körül rászórjuk a tetejére.


Ha nincs muffin formánk, akkor golyóként is megsüthető, sima tepsibe téve.

Kukoricás rizs:

Kell hozzá:

1 bögre rizs, 1 kis doboz kukorica, 1 evőkanál olaj, só

A rizst egy bögrével kimérjük,

pici olajat melegítünk, majd ráöntjük a rizst, kissé megsózzuk, és egy picit megpirítjuk.

Mikor már szinte az egész inkább fehér, mint átlátszó, kissé megpirultak,

akkor felöntjük dupla annyi forró vízzel, mint amennyi rizst használtunk. Itt 1 bögrét írunk, akkor 2 bögre a forró víz (ugyanazzal a bögrével mérve)

Addig forraljuk, közben néha kevergetve, amíg a vizet nagyjából felveszi a rizs, kicsit kásásnak tűnik.

 

Akkor lefedjük egy fedővel várunk fél percet és elzárjuk alatta a gázt. 20 percig így hagyjuk, az alatt megpuhul a rizs. (nem szabad a fedőt levenni róla addig)

A kukoricát hozzáöntjük

és elkeverjük a kettőt. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen. 

—————

Vissza