és más nyalánkságok....


Sós perec

2014.01.22 15:20

Igazi sós perec

Egy kedves barátnőm nagyijától van a recept. Anno úgy kaptam ez az igazi búcsús perec. Én kétféle képen szoktam elkészíteni a felét kisebbre sodrom, ezekből kisebb vastagabb perec lesz, ami puhább. A nagyobbakból pedig ropogós lesz. Ha így készítem, a nagy gyerkőceim is örülnek, mert ők a ropogóst szeretik, míg a legkisebb a puhát.

Hozzávalók:

60 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg olvasztott vaj, 1 db tojás, 3 dl tej, 1 teáskanál cukor, 1 ½ teáskanál só

A sós masszához:

30 g liszt, 30 g só, 50 ml víz

Elkészítés:

1 dl tejbe tesszük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk.

Tálba tesszük a lisztet, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük az olvasztott vajat, sót, tojást, tejet és a felfuttatott élesztőt. Majd jól összegyúrjuk, dagasszuk.

Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük 90 percre.

A masszához a lisztet, sót és a vizet egy kis tálban összekeverjük egy kanállal.

Ha megkelt a tészta 12 db-ra vágjuk. Kisodorjuk és perecet formázunk belőle.

Én a kisebbeket 50 cm-esre szoktam sodorni, a nagyobbakat pedig 80-90 cm hosszúra.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.

180 fokra előmelegített sütőben sütjük és félidőnél 10 perc elteltével meglocsoljuk a sós masszával.

Összesen 20 perc alatt szép rózsaszínűre sütjük. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen. 

—————

Vissza