és más nyalánkságok....


Szilvás, grillázsos tönkölykocka

2014.02.25 17:05

Szilvás, grillázsos tönköly kocka

Ez a sütemény az egyik kedvencem abban a pékségben ahol dolgoztam is. Mivel az egyik kedvencem, megpróbáltam otthon kivitelezni, ami elsőre is nagyon tuti lett. Igaz a grillázst nem úgy tettem rá, ahogy a pékségben tutira. De hát első grillázs készítése volt. A legközelebbinél inkább rácsorgatom a kész süteményre. De itt úgy írom le, ahogy készült szerintem és a családom szerint is, így is nagyon finom. És azt kell, mondjam, hogy ha az ízét nézzük, bizony egy az egyben sikerült azt kreáljam, amit attól a bizonyos süteménytől vártam, pont ezt az ízt és állagot szeretem.

Hozzávalók:

4 db tojás, 190 g vaj, 190 g nádcukor, 1 csipet só, 125 g joghurt, 1 csomag sütőpor, 190 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1 teáskanál fahéj, 340 g szilva (1 üveg befőtt)

A grillázshoz:

100 g cukor, 30 g dió, amit apróra vágunk

Elkészítés:

A vajat kissé megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a joghurtot és összekeverjük, ehhez adjuk a fahéjat az átszitált sütőporral elkevert lisztet és összekeverjük őket.

A fehérjéből kemény habot verünk, és apránként hozzáadagoljuk a tésztához, óvatosan beleforgassuk, hogy ne nagyon törjük össze.

Vajjal kikent lisztezett tepsibe öntjük, amiben én sütöttem 21*31 cm-es

majd a felezett szilvákat a tetejére tesszük és meghintjük kevés fahéjjal.

180fokra előmelegített sütőbe tesszük 40-45 perc alatt készre, tűpróbáig sütjük. Érdemes félidőnél egy alufóliával letakarni, mert a teteje már kezd sülni, de belül még nyers a tészta, kell neki az a 40-45 perc.

Ha kész elkészítjük a grillázst.

A cukrot egy edénybe feltesszük a tűzre 

és folyamatos keverés mellett megvárjuk, amíg felolvad (előbb össze fog csomósodni) 

Inkább vegyük le a tűzről és kevergessük, ha úgy érezzük, hogy még vannak benne csomók, de már a háromnegyede folyós, hogy csak szép világosbarna színe legyen, ne legyen sötét égett. Ha felolvadt az egész hozzáadjuk a diót.

 Majd míg forró egy olajozott deszkára tesszük, és olajozott nyújtófával vékonyra nyújtjuk, 

majd összevágjuk, 

és a süteményre szórjuk.

Na, ez az, amit legközelebb inkább rácsorgatok, kipróbálom úgy is, mert a legkisebbek egy kicsit leszórták a grillázst ugyan összecsipegették a tálról a leszóródott darabokat is.

Az elkészítés ugyanaz csak nem kell kinyújtani, hanem míg forró szépen rácsurgatjuk a süteményre. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen. 

—————

Vissza