és más nyalánkságok....


Töltött káposzta (savanyú káposztából)

2015.12.20 16:30

Töltött káposzta (savanyú káposztából) (Káposztás húsgombóc)

Az enyémet akár káposztás húsgombócnak is hívhatnánk, mert ennél az ételnél nem szoktunk bíbelődni a töltéssel, de ha kaptok a boltban savanyú káposzta levelet, akkor abba lehet tölteni a húsgombócokat és máris töltött káposzta kinézete van. Ezt az ételt bevallom én még nem főztem meg, az anyukám szokta főzni, de most is együtt készítettünk és leírom nektek. De szerintem ahány ház annyi szokás alapján készül ez az étel is. Gyerekkoromban csak ezt a töltött káposztát ismertem mi így szeretjük. Ez egy elég nagy adag, de ez az étel nálunk minden esetben 2 napra készük.

Hozzávalók:

1,5 kg savanyú káposzta, 1 kg darált hús, 1 nagy fej vöröshagyma,12 dkg rizs, 1 db tojás, só, fűszerpaprika, 3-4 db babérlevél, 1 szál füstölt kolbász, 2 evőkanál olaj, kicsi füstölt szalonnabőr

(mi le szoktuk fagyasztani így 99%-ban van, viszont az sem baj, ha kimarad belőle, de bármi jó, ami füstölt isteni ízt ad az ételnek)

Tetejére:

1 marék rizs, 1 teáskanálnyi piros arany, 1 teáskanál fűszerpaprika

Elkészítés:

A káposztát víz alatt kimossuk (erre csak akkor van szükség, ha nagyon savanyú a káposzta) ettől függően egyszer vagy többször mossuk át. 

Ha már jó egy edénybe teszünk pici olajat majd erre a káposzta harmadát és félre tesszük.

A hagymát vékony szeletekre vágjuk.

A darált húshoz adjuk a tojást, rizst, fűszerpaprikát, sózzuk ízlés szerint, 

majd alaposan összekeverjük és húsgombócokat készítünk belőle.

Az edényben lévő káposztára tesszük a hagyma felét, 

erre tesszük a gombócok felét. 

A kolbászt is félbe vágjuk, majd a felet is eldaraboljuk 

és ezt a gombócok mellé helyezzük. 

Befedjük a káposzta másik harmadával, amire a maradék hagyma kerül, 

erre a maradék gombóc, ami mellé a maradék kolbász darabok ismét, és itt jön képbe, ha van pici füstölt szalonnabőr, mert itt kerül az edénybe. 

Ezt az egészet befedjük a megmaradt káposztával, a tetejére egy marék rizst szórunk, 

felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. 

1 teáskanál fűszerpaprikát hintünk a tetejére és rátesszük a piros aranyat is (ez utóbbi elhagyható, bár nagyon finom ízt ad az ételnek) és feltesszük főni. 

Addig főzzük, míg a, gombócok puhák lesznek ez kb. 1 óra attól függ mekkora gombócokat készítettünk.

Tálaláskor tejfölt kínálhatunk mellé. 

Kedves látogató. Ha időd engedi és nem nagy kérés kérlek, kattints néha 1-1 reklámra az oldalon, mert az oldal elért egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért.

Nektek mindössze egy kattintás. Köszönjük szépen

 

—————

Vissza