és más nyalánkságok....


Töltött zsemle

2014.04.02 12:21

Töltött zsemle

Ez a recept is egy olyan recept, amit mióta eszemet tudom, így készítette az anyukám, a nagymamán és a déd mamám is.  De ez is olyan, hogy ahány ház annyi szokás, van, aki a tojáshabot is beleteszi vagy a tetejére, van, aki a tejet is megcukrozza és olyat is hallottam, aki nem tejfölt, hanem vajat tesz a tetejére. Én maradok az anyukám féle verziónál, mi így szeretjük.

A gyermekeim, reggelente zsemléből visznek szendvicset az iskolába, és van, amikor marad belőle, sose tudom kitalálni, mikor melyiknek mennyi szendvicshez van kedve. Ilyenkor 1-2 nap és megvan az ebédhez a zsemle. Ez a recept 8 zsemlére vonatkozik, de a zsemle mérete is számít szerintem, mert ha nagy zsemléink vannak, akkor elég a 6 zsemle.

Hozzávalók:

8 db zsemle, 50 dkg túró, 150 g tejföl, 100 g cukor, 1 db tojás sárgája, 1 db citrom reszelt héja, 50 ml tej

Elkészítés:

A zsemlék tetejét levágjuk. Majd a zsemlék belét kikaparjuk. 

Minden zsemlébe teszünk 1 és ½ evőkanál tejet, 

amit kicsit körbeforgatunk benne. Nem kell több tej bele csak egy kevés, hogy ne ázzanak el a zsemlék.

Elkészítjük a tölteléket. A túrót villával áttörjük, 

hozzáadjuk a tojás sárgáját, a cukrot, 120 g tejfölt, a citrom reszelt héját

 és jól összekeverjük. (Ha valaki szereti, lehet bele tenni mazsolát is.)

Ezzel a masszával megtöltjük a zsemléket. 

Ráhelyezzük a zsemle tetejét, amit megkenünk tejföllel.

Majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt addig sütjük, míg a tojásos sapkák kicsi színt kapnak.

Akinek nem lenne elég édes akár porcukorral is meghintheti. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen. 

—————

Vissza