és más nyalánkságok....


Vadas burgonyagombóccal

2015.10.09 16:19

Vadas burgonyagombóccal

Az egyik kedvenc ételem. Imádom burgonyagombóccal, de ha nincs kedvem még azt is készíteni, akkor, mint a menzán anno tésztával is szeretem. Van, aki zsemlegombócot készít mellé, nálunk az nem kedvenc így én nem azzal készítem. Van, amikor úgy gyorsítok a folyamaton, hogy levesben főzöm a húst (ha levest kíván a család, esetleg megmarad a főtt hús nagy része) olyankor a szósz sokkal gyorsabban készen van, és ebbe megy a levesben főtt hús.

Hozzávalók:
1 kg marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 db fokhagymagerezd, só, bors, 1 teáskanál mustár, 2 teáskanál cukor, 2 db babérlevél, 4 db sárgarépa, 2 db zöldség, 200 ml tejföl, 1 evőkanál liszt

Gombóchoz:

1 kg burgonya, 30 dkg liszt, só
Elkészítés:
A húst alaposan megmossuk, majd vékonyra felszeleteljük. A szeleteknek mindkét oldalát kevés olajon átsütjük, 

majd kiszedjük egy tálra. Az olajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, beletesszük az összezúzott fokhagymát, 

a megtisztított és karikára vágott répát, zöldséget.

Felöntjük kb. 1 liter vízzel, beledobjuk a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, 

hozzáadjuk a cukrot, mustárt, majd beletesszük a húst is. 

Együtt főzzük kb. 1,5 órát (míg a hús megpuhul). Ha megfőtt a hús kivesszük a babérlevéllel együtt és botmixerrel pürésítjük a zöldségeket. 

Hozzáadjuk a tejfölt, amibe a lisztet csomómentesre kevertük, és forralunk rajta egyet. 

Majd visszatesszük a húst a szószba.

Burgonyagombóc elkészítése:

A burgonyákat meghámozzuk, felkockázzuk, bő sós vízben puhára főzzük. 

Ha megfőtt, akkor burgonyanyomóval áttörjük, hagyjuk kihűlni. Sózzuk, adunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy ne ragadjon, 

összegyúrjuk. (Ez nekem eddig otthon 40-50 dkg volt, most az itt vásárolható burgonyához elég kevesebb is nekem, szóval függ a burgonyától és a liszttől is, hogy mennyi lisztet fog felvenni. Lehet kevesebbet, de lehet többet.)

Kezünkkel gombócokat formálunk, (nekem 24 db nem túl nagy gombóc lett) 

majd forrásban lévő sós vízbe tesszük. Mikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, akkor várunk még 3-5 percet és szűrővel kiszedjük őket.  

Kedves látogató. Ha időd engedi és nem nagy kérés kérlek, kattints néha 1-1 reklámra az oldalon, mert az oldal elért egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért.

Nektek mindössze egy kattintás. Köszönjük szépen

—————

Vissza