Bajor zsömle
Bajor zsömle
Nálunk nagy kedvenc, főleg még melegen kevés vajjal megkenve. Másnap reggel is vaj puha még akkor is ha nem tesszük zacskóba, vászonba. Az eredetinek eléggé ropi íze van, lúgos zsömlének is hívják, ennek itt csak kicsit van ropi íze, mert az eredetit nátron fürdőben készítik, az egy kicsit veszélyes azt olvastam, illetve én azt se tudom hol lehetne ilyet venni. Minden esetre a szódabikarbónás víz is teljesen tökéletes erre, és ad neki pici ropi ízt.
Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg liszt, 300 ml langyos víz, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 6 dkg olvasztott rama
Tetejére:
Ízlés szerint szezámmag, lenmag tehető
Főzéshez:
1 liter víz, 40g szódabikarbóna
Elkészítés:
100 ml langyos vízbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, olvasztott ramat, a felfuttatott élesztőt és a többi vizet, jól összegyúrjuk bedagasszuk.
Konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesszük.
Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és 10-12 egyenlő részre osztjuk.
Zsömle formára görgetjük őket.
Ezután a vizet feltesszük forrni, majd ha forr húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a szódabikarbónát. Vigyázzunk nehogy kifusson. Tegyük vissza a tűzre, várjuk meg míg újra forr a víz majd egyesével beletesszük a zsömléket. Ami eddig felül volt tehát a teteje azt a felét tegyük először a vízbe. 20-30 másodperc elteltével megfordítjuk és ismét várunk vele 20-30 másodpercet.
Sütőpapírral bélelt tepsire szedjük. (Érdemes szilikonos sütőpapírt használni, arra nem ragad rá) Szórjuk meg szezámmaggal lenmaggal ha szeretnénk.
Ha az összes zsömlét megfőztük, éles késsel X alakban bevágjuk a tetejét.
200 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 percig szép barnára sütjük. Rácsra tesszük kihűlni.