Bodzaszörp

2013.05.21 13:56

 

Bodzaszörp

Itt az idő, most lehet bodzaszörpöt készíteni. Érdemes, mert nagyon finom, és sok jó hatása is van. Arra érdemes odafigyelni, ha szedjük, hogy ne útmelletti bodzáról szedjük a virágokat. És általában a bokor alján lévők tetvesek, ezt ne tegyük bele a szörpünkbe. Mi a bodza tetejéről szedjük, arra még nem találtunk tetvet sosem. Lehetőleg ne mossuk meg, mert az értékes virágport is lemosnánk róla, és ha a bogarak miatt ráznánk, azt is óvatosan tegyük ugyanezen okból. Ezt a receptet el lehet készíteni akácvirágból is, érdemes mert nagyon finom. A mennyiségek és az elkészítés ugyanaz csak a virág változik.

Hozzávalók:

1 db 5 L-es üveg (de lehet fazék is), kb 50 db virág ernyő (nekem most 58 db került az üvegbe egyik kisebb, másik nagyobb.), 3 liter víz, 1 kg cukor, (ez lehet nyírfacukor is), 3 db citrom, 30 g citromsav, 0,5 kg akácméz (ez elhagyható)

Elkészítés:

A vizet a cukorral, felfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a mézet, a citromsavat és egészen addig keverjük míg elolvadnak.

A virágokat levágjuk a szárról, majd felváltva rétegezve a citromkarikákkal az üvegbe tesszük.

Erre öntjük rá a szirupot, hűvösebb helyre tesszük, majd 4 napon keresztül minden nap átkeverve pihentetjük. Egy sűrű szűrőn (én textilpelenkán szoktam) átszűrjük, és üvegekbe töltjük.

Lehet a tetejére szalicilt vagy nátrium-benzoátot tenni a tartósítás végett, én nem szoktam, mert hamar elfogy. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.