Burgonyapogácsa

2014.10.23 11:01

Burgonyapogácsa

Ha bablevest készítek, biztosan ezt sütöm mellé. Az egész család kedvence, el se tudják képzelni nélküle a levest a gyerekeim és a párom. Mivel a bableves is nagyobb adag, ami két napra készül, ebből se szoktam keveset készíteni, viszont mára elfelezem a tésztát mikor kész és csak az egyik felét sütöm ki egyszerre, a másik felét a hűtőben lefóliázva tárolom másnapig mikor is inkább frissen kisütöm.

Hozzávalók:

130 dkg burgonya, 1 db tojás, 35 dkg liszt, só

(most lemértem, de hát ugye a burgonyák nem egyforma méretűek és az sem biztos, hogy ugyanaz a fajta, nem egyformán működnek, így a liszt az lehet picit több vagy kevesebb a mennyiség. Így érdemes apránként adagolni, addig, amíg jól gyúrható lesz, össze nem áll. 

Kisütéshez: olaj

Elkészítés:

A burgonyákat héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és burgonyanyomón áttörjük. Kiterítjük egy deszkán, hogy meghűljön.

Ha kihűlt megsózzuk, egy kupacba összetesszük közepébe mélyedést készítünk és hozzáadjuk a tojást. (itt jegyezném meg, van, hogy több burgonyából készítem, akkor is csak 1 tojást szoktam hozzátenni.) 

hozzáadagoljuk apránként a lisztet addig amíg össze nem áll.

A deszkát belisztezzük, ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (én 7 cm átmérőjűvel szoktam)

Végül forró olajban aranyszínűre sütjük őket. 

Ha az egyik oldala már megsült egy villa segítségével átfordítjuk, 

majd kiszedjük papírtörlőre, az olajat kissé leitatjuk róla. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.