Házi ételízesítő

2014.08.13 13:28

Házi ételízesítő

Nem mondom, hogy delikát vagy vegeta, mind a kettőt szoktam használni, mikor mit kapok. De idén én is elkészítettem magunknak itthon. A facebookon jött velem szembe sokszor sokféle, ki így, ki úgy készíti, igazából szinte mindegyik egyforma csak a hozzávalók mennyisége változik, illetve van, amiben 1-2 más dolog is van. Én Erika receptje szerint csináltam, bár én is változtattam rajta keveset. Van, aki tesz hozzá sót, van, aki nem. Én utóbbit választottam, nem adok hozzá plusz sót, azt majd úgyis kap az adott étel, amibe beleteszem. Ha netán te tennél hozzá, kg-onként 20 dkg sót írnak mások.

Olvastam van, aki napon szárítja 2 napig, én is így terveztem, de hát az idő nem járt a kedvemben pont, hiába mondtak 32 fokos nyári meleget napsütéssel, itt a napsütés hiányzott és az eső is esett. Így kipróbáltam a tűzhelyben szárítani. 10 fokozatom van, az 1-esen szárítottam ki. Ment egész nap, ami kissé megszikkasztotta, de még nem lett az igazi száraz, így másnap kitettem egy deszkán a napra, persze letakartam egy szúnyoghálóval, hogy a szél ne fújja szét.

Ebből az adagból egész pontosan 40 dkg szárított ételízesítőm lett. És az illata valami fenomenális, azt hiszem eztán ez is a saját konyhámból kerül ki, tuti teljesen adalék és egyéb dolgoktól mentes.

Amit én tettem bele:

1,5 kg sárgarépa, 80 dkg fehérrépa (azért ennyi, mert 2 csokorral vettem), 1 db kisebb karfiol, 2 db közepes zeller ebből az egyiknek a zöldje is kell, 1db nagyobb karalábé, 3 db nagy fej vöröshagyma, 1db nagy fej lilahagyma, 1½ nagy fej fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyem zöldje

Elkészítés: 

Az egészet megtisztítjuk, 

robotgéppel összeaprítjuk, 

és teljesen kiszárítjuk. 

Ha napon szárítanád, akkor terítsd ki egy tiszta ruhára, 2 nap alatt kész, ha a nap hibádzik, akkor marad a sütő legkisebb fokozata, hogy csak szárítson, és semmiképpen ne süssön, ilyenkor a sütőajtó az nyitva kell, maradjon. Ha nem marad, úgy egy fakanállal ki kell támasztani. Ennek is kell legalább 24 óra, hogy teljesen száraz legyen. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és így szárítottam első nap. 


Ha az elején nem aprítottuk teljesen össze, akkor, ha már száraz, ismét aprítsuk össze.

 Ha valaki sót is adna hozzá, akkor azt most tegye hozzá, keverje össze és mehet a polcra egy dobozban.

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.