Házi tejtermékek

2013.06.07 11:31

Házi tejtermékek készítése

A leírásban lesz vaj, tejföl, túró majd a végén készül a sajt.

Mivel sok követőm van ahol nem kapni túrót és így nem tudták a sajtot elkészíteni, így miattuk, most úgy készül a sajt, hogy magam készítettem a túrót is. De nem csak túró készült hanem lett tejszínem, amiből a robotgéppel vajat készítettem, miután megaludt a tej, leszedtem a tejfölt is róla, majd készült a túró, amiből sajt készült. A házi tejszínből sokkal lágyabb vaj készült mint a bolti tejszínből. És sokkal finomabb is mint bolti társai.

Én 10 liter tejet vettem, természetesen házit, a boltit szerintem kizárt, hogy meg lehet altatni. Azért a 10 liter tej, mert most 2 db sajtot kell készítenem. Mindenhol azt írják kb 3-4 liter tejből lesz 50 dkg túró. És ugye 1 sajthoz annyi kell. Kell az 1 liter pluszba amiben majd megfőzzük a túrót hogy sajt legyen. Így eleve 1 sajthoz 5 liter tej kell.

Nálam a 10 liter tejből 2 liter azonnal ment a hűtőbe, ez kell ugye a sajt főzéshez. A maradék 8 litert átlátszó tálakba tettem, hogy lássam a folyamatot is. 2-3 nap amíg megalszik a tej.

Hozzávalók:

4 liter házi tej (1 adaghoz) Ha a túróból a végén sajtot is szeretnénk, akkor kell plussz 1 liter amit a hűtőben tárolunk, míg elkészül a túró.

Tehát 4 liter tejet letakarjuk és kint hagyjuk a konyhapulton, (ahol nem zavar minket) hogy megaludjon. Nálam ez 2 nap alatt meg is történt.

De! A tejszín az pár óra alatt feljön a tej tetejére, amit egy kanállal szépen leszedünk. ( Nekem bő 3 dl tejszín lett a két adagból, Magyarul 4 liter tejből bő 1,5 dl tejszín lesz) Felforraljuk, (ez a pasztörizálás) És kész, kihűtjük, mehet a hűtőbe,

illetve itt a robotgéppel keverve bő 10 perc habverés

után már kicsapódott a vaj.

Da hagyhatjuk is, és akkor több lesz a tejfölünk.

A vaj köpülés végén egyre kell figyelni, hogy a vajat jeges vízben ki kell mosni.

Ez azt jelenti, hogy jeges vizet öntünk a tálba egy keveset amiben a vajunk van és egy kanállal a vajat nyomkodjuk, így kijön a maradék író is a tejből. Ezt egészen addig ismételjük amíg a víz tiszta marad. Ez 3-4 akár ötszöri mosás is. Erre azért van szükség, hogy a vajunk ne avasodjon meg másnapra. És érdemes némi sót hozzákeverni, ami szintén az eltarthatósága miatt kell. Én 1 csipetet tettem hozzá.

Utána egy formába tettem, és ment is a hűtőbe.

Ha megaludt a tejünk, akkor a tetejét leszedjük szintén kanállal ez a tejföl,

sokkal krémesebb lágyabb mint a bolti. Nekem ebből a dupla mennyiségből kb 400 ml tejföl lett. Magyarul 1 adagnál ha leszedjük a tejszínt akkor 200 ml tejföl lesz. Ha nem szedtük le a tejszínt akkor 3,5 dl tejfölünk lesz. Egy kézi habverővel érdemes kicsit elkeverni, hogy szép krémes legyen.

Mivel az elején nem forraltam a tejet fel, így a tejföllel amit készítettem behabartam a mai főzeléket ami készült ebédre. És ugye azt habarás  után összeforraltam.

Ami a tálban maradt azt egy késsel kicsit hosszában és széltében kb 2 cm-enként elvágtam, odatettem főni, de úgy hogy egy nagyobb lábasba tesszük a vizet, erre a lábasra ültetjük a másikat amiben az aludttejünk van,

és lassú tűzön kb 30-40 perc alatt felmelegítjük 40 fokon már kicsapódnak a fehérjék, és látni fogjuk ahogy a savó és a túró kettéválnak.

Ha ez megtörtént, akkor levesszük a tűzről, a savóban hagyjuk kihűlni, majd egy szitába öntjük, (lehet sűrű szövésű ruhába is tenni, felakasztani) és hagyjuk egy éjszakát kicsöpögni.

Kész is a túrónk.

Reggel isteni finom túró várt, a bolti társai meg sem közelítik.

Ha tovább készítenétek a sajtot, akkor a házi trappista sajt receptjével, lehet is folytatni a munkát. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.