Kefires lángos

2015.01.07 16:00

Kefires lángos

Mint az előző lángos receptemnél írtam, több fel receptem van, mikor mihez van, kedvünk azt csinálom. De megvan mindegyiknél, hogy melyiket miért szeretjük.

Kefirest akkor szoktam készíteni leginkább, mikor tudom, hogy jó lesz a gyerekeimnek pár napig. Illetve tudom, hogy olyan ebédeket fogok főzni, amihez illik.

Azt szeretem benne, hogy 2 hétig eláll a hűtőben. Így ez nem egy kis egyszeri adag és a két hét alatt sose volt olyan, hogy ne fogyott volna el. Mérettől függően természetesen de kb 30-35 db lesz ebből az adagból.

Hozzávalók:

1 kg liszt, 2 db tojás, 2 kis pohár kefir (300g), 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál só, 1 csapott evőkanál cukor, 2 dl tej, 5 dkg élesztő

Elkészítés:

A tejbe tesszük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.

 

Liszthez adjuk a tojásokat, sót, 

olajat, kefirt

és a felfuttatott élesztőt, 

majd jól kidolgozzuk, dagasszuk.

Ezután letakart tálban hűtőbe tesszük. Kelni fog, tehát számoljunk vele, hogy nagyobb tál fog kelleni. 

Ha állt már 3-4 órát, akkor lehet belőle sütni, de én úgy kaptam anno anyósomtól, hogy másnapig a hűtőben hagyjuk és utána süssük bő olajban.

Én mindig másnap készítem, nekünk úgy jobban bejön. És szerintem minél tovább áll a hűtőben persze a 2 hétben, amíg eltartható, annál finomabb.

Gombócokat tépünk belőle 

és olajos kézzel kihúzkodjuk.


Bő, forró olajban megsütjük az egyik, 

majd megfordítva a másik oldalát is. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.