Korpás kifli

2013.05.30 13:13

Korpás kifli

Kívül ropogós, belül pedig laza puha finom kifli. A boltban, de Herbáriában is lehet kapni búzakorpát. A sima lisztet lehet keverni teljes kiőrlésűvel is, még a korpa mellett. (Nekem épp elfogyott) A vízfürdőt szeretem alkalmazni sokszor használom. Azt olvastam anno, hogy a külső kinézete lesz szebb a kifliknek, az ízén nem változtat. Az tény, hogy fürdés közben kicsit megdagadnak a kiflik és sülés közben már csak kissé fognak nőni. Szerintem nem macera, mert max 5 perc ez a művelet. De akkor sincs gond ha valaki elhagyja. Mivel ezt sokszor kérdezték már: A sütőpapírom szilikonos, és így nem ragadnak rá simán lejönnek a fürösztéssel készült kiflik, zsömlék.


Hozzávalók:
60 dkg liszt, 6 evőkanál búzakorpa, 1,5 teáskanál só, 1 kávéskanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 400 ml tej, 60 ml olaj

Fürösztéshez:

Víz, 1 teáskanál cukor
Elkészítés:
Az élesztőt 100 ml langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot is és 10 perc alatt felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, sót, búzakorpát, kézzel kicsit átkeverjük, hozzáöntjük az olajat, a felfuttatott élesztőt, és a maradék 300 ml tejet. Jól összegyúrjuk, dagasszuk,

Konyharuhával letakarva meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Ha megkelt 12 egyenlő részre osztjuk.

Egyenként kb 20 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle, és feltekerjük.

( Semmi gond ha nem lesz szabályos kör belőle, úgy is szépek lesznek a kiflik) Majd ismét letakarjuk a konyharuhával és 30 percig hagyjuk tovább kelni.

Egy edénybe vizet forralunk, amibe teszünk 1 teáskanál cukrot, majd amikor forr a víz, a kifliket egyesével megfürösszük.

Magunkban számolva oldalanként 6-ig számolunk. Majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt szép pirosra sütjük.

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.