Mézeskalács ház, adventi koszorú
Mézeskalács ház, adventi koszorú
A mézeskalács recept, még anyukámé, nagyimé volt mióta az eszemet tudom ezt sütöttük. Amikor megsül, megkeményedik, mint a többi, de ez pár óra múlva visszapuhul. Én mindig elkészítem december elején és dobozban várja sorsát. Van, hogy ismétlünk, mert elfogy, de ha mégse fogyna, mert van más nassolni való is, akkor simán eláll, van, hogy szilveszterkor is marad még belőle. Most először készítettem adventi koszorút belőle. Tervem az volt, hogy valami szép íves mintát keressek alapnak, de a végén egy fém Lindt bonbonos formát vágtam körbe a tésztán, ez lett az alapja.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 32 dkg méz, 4 db tojás sárgája, 30 dkg porcukor, 1 evőkanál zsír púpozva, 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék, (ha ez nincs én is össze szoktam tenni inkább 1 teáskanál fahéj, őrőlt gyömbér, őrölt szegfüszeg), 1 evőkanál szódabikarbóna, csipet só, tej kb 120-150 ml (liszt minőségétől függően amennyit felvesz.)
A mázhoz:
1 db tojás fehérje, kb 20-30 dkg porcukor
Dekoráláshoz:
Színes cukrok
Elkészítés:
A mézet a cukorral és zsírral egy edénybe tesszük,
feltesszük a tűzre és forrósítjuk.
Egy tálba tesszük a lisztet, a tojások sárgáját,
amit a szélére érdemes tenni, kissé elválasztva a mélyedéstől a lisztben, amibe a meleg mézes keveréket öntjük.
Ha kissé meghűlt, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a fűszereket, csipet sót,
és a tejet, amit apránként adunk hozzá épp csak egy keveset, hogy összeálljon a tészta.
Jól gyúrjuk össze.
Lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk kb 3-4 mm vastagságúra
és kivágjuk a sablon alapján az elemeket.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük,
és 180 fokon 10-15 perc alatt szép arany barnára sütjük őket.
Ha szeretnénk, hogy az ablakok úgy nézzenek ki, mint az üveg, akkor kemény cukrot törjünk össze,
amit a sütés közben mikor már majdnem megsült a tészta kiszedjük a sütőből, az összetört cukrot az ablak lukacskáiba tesszük.
És még 2-3 percig sütjük. Ennyi elég a cukornak hogy megolvadjon. Én negrót használtam hozzá, az volt itthon.
A mázhoz a cukrot, a tojásfehérjét összekeverjük.
Annyi cukrot adjuk, a tojásfehérjéhez amilyen sűrűségűre szeretnénk a mázat. Ha sűrűbbre szeretnénk, akkor többet tegyünk hozzá, amíg el nem érjük a kívánt sűrűséget.
A házat összetenni nem 2 perc, minden oldalillesztésnél várjuk 10-15 percet, hogy a cukormáz száradjon picit és ne dőljön össze. Majd tegyük össze, díszítsük, ahogy szeretnénk.
Adventi naptár:
Ugyanúgy készül, mint a ház, a recept is ugyanaz ugyan a tésztánál a negyed adag bőven elég hozzá.
A forma és a díszítés már csak kreativitás kérdése.
Tervem az volt, hogy valami szép íves mintát keressek alapnak, de a végén egy fém Lindt bonbonos formát vágtam körbe a tésztán, ez lett az alapja.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.