Sakktábla sütemény

2014.08.28 15:13

Sakktábla sütemény

Ez egy nagyon mutatós sütemény, szerintem kinézetre kicsit bonyolultnak tűnik, de nem az. Inkább csak türelem kell hozzá, és idő. Ha ez megvan, akkor nincs baj, nagyon finom omlós, puha kekszeket kapunk érte cserébe. Ami jól záródó dobozban 1-2 hétig is eláll. (Már ha a család ezt hagyja) Erre karácsonykor érdemes gondolni, tuti 2 adag kell, hogy a családot is lekössük a rágcsálni valóval és maradjon is az ünnepekre. Ebből az adagból nekem így készítve 70-80 db lesz. Ugyan egész kicsinek tűnik, hisz én 3 cm-nyi sütiket készítettem, de mire megsülnek a duplája lesz.  Én nem szoktam körbe plusz tésztával bevonni, sokan szokan szokták, nekem így tetszik. Megszámolni sem szoktam, hogy csík lesz bár nem nehéz, mert 15 cm széles 1 cm-enként vágva 15-15 csík, de mivel a végével a gyerekek szoktak játszani, illetve kiny Ha valaki megunja a csíkok egymásra rakosgatását, csak kinyújtja és a két tésztát egymásra fektetve feltekeri, még a kissé nyomi csigák is gyönyörű kerek kekszek lesznek. Itt mutatok fotót. Nálam a maradék tésztát Dani fiam tekerte fel, míg én a sakk mintával bíbelődtem, tényleg nyomi volt kissé, de csodaszépek lettek mire megsültek. És ezt ették meg leghamarabb, alig bírtam a fotó kedvéért párat benyúlni tőlük.

Hozzávalók:

A Vaníliás tésztához:

226 g vaj, 128 g porcukor, 1 db tojás sárgája, 1 teáskanál vanília kivonat (ha nincs 1 csomag vaníliás cukor), 288 g liszt

A kakaós tésztához:

226 g vaj, 128 g porcukor, 1 db tojás sárgája, 258 g liszt, 30 g kakaó

Elkészítés:

A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojás sárgáját, vanília kivonatot és a lisztet, omlós tésztává gyúrjuk. Fóliába téve hűtőbe tesszük dermedni. (én a fagyasztóba szoktam, míg a hűtőbe 1-2 órát kell neki állni, a fagyasztóban ez max 30 perc)

A kakaóssal ugyanígy járunk el, csak a vanília helyett a kakaóport tesszük bele.

Ha a két tészta megdermedt, sütőpapíron 1 cm magas téglalapra kinyújtjuk.

Én felrajzoltam egy 15 cm*25 cm-es téglalapot rá, megfordítottam a papírt, így átlátszott, és ebbe lapítottam, egyengettem el 1 cm magasan a tésztát. Majd betakartam a sütőpapírral, és visszaraktam a hűtőbe, hogy megdermedjen. Így járunk el mind a két tésztával.

Ha megdermedtek, 1 cm-es csíkokra vágjuk.

Úgy állítjuk össze a tészta csíkokat, hogy a tojás fehérjével megkenjük az oldalukat is, hogy összeragadjanak, és a sorok tetejét is.

Letesszük az első csíkot, aminek megkenjük az oldalát fehérjével,

 mellétesszük a másik tésztából a következő csíkot,

 szintén megkenjük, és ellentétes színű tésztából jöhet a 3. csík is. 

Megkenjük a tetejét és most ellentétes színű csíkokat teszünk rá mindegyik színre. 

Erre teszünk egy harmadik sor tésztát is. 

Ezt egy fóliába tesszük, kissé lenyomkodjuk, elsimogatjuk, és betesszük a hűtőbe dermedni.

Ha megdermedt, éles késsel 0,5 cm-es szeletekre vágjuk, 

és sütőpapírral fedett tepsire fektetjük. 

170-180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt világosbarnára sütjük.

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.