Szerelmem, Cupcake! Horváth Judit

2015.07.16 11:00

Szerelmem, Cupcake!

 

Ismét módomban állt egy könyvet lapozgatni, sütni belőle, és írni róla.

A könyvnek nagyon örültem, mert magam is szeretek muffint sütni, de bevallom, leginkább csak a krém nélküli változatát készítem, mert gyorsan elkészíthető egyszerű finomságnak tartom.

Még a költözésünk előtt kaptam egy mintapéldányt, a T.bálint kiadótólHorváth Judit receptkönyvéből, de sajnos a tűzhelyem pont azelőtti napon romlott el mielőtt kézbe vehettem volna a könyvet, ezért kicsit várnom kellett a sütéssel. (mintha érezte volna, hogy költözünk)

Így viszont volt épp elég időm arra, hogy a könyvet tanulmányozzam, sőt azt hiszem sikerült az egészet kiolvasnom az utolsó betűig.

A könyv tele a receptek mellett szép fotóval, családi történetekkel, és arra csábít, hogy elkészítsük. Találunk benne sós, édes cupcaket, de kelt tésztásat is, sőt még sütés nélküli cupcake is van benne.
Nagyon sok receptet bejelöltem egy cetlivel, mit fogok elkészíteni belőle.

 

Itt Németországban nincs túró rudi, így ez volt az első, amit elkészítettünk, mondván hiába a tejszelet a legkisebb gyermekemnek azért ez mégiscsak hiányzik.

A tésztánál nekem kevés volt a tejföl mennyisége, a duplája kellett hozzá, hogy összeálljon, (de tény, a lisztek nem egyformák, lehet annak a hibája) a lényeg, hogy sikerült, és ráadásul finom is a tészta része nagyon. Viszont a kész cupcake az nekünk nagyon édes volt.

Elsőre azt hittem, hogy rosszul látok elírás a cukor mennyisége (450-500g még a szemüvegem is felvettem) de rá kellett jönnöm, hogy nélküle nem áll össze a krém.

Így viszont rettentően édes volt, a túró mennyisége elveszett benne, és talán még az íze is. (Igazából lehet csak a mi hibánk, ugyan nagyon édesszájú vagyok, de ennyire sok cukrot nem fogyasztunk)

Az ötlet maga és a tészta jó, a krém részét azt hiszem, átvariálom legközelebb máshogy, mert ezt a cukor mennyiséget én néhány receptnél durvának tartom.

A következő az almás pite volt, amit elkészítettem, az egyik kedvenc süteményem. 

Míg készítettem a korongokat végig az járt a fejemben, hogy biztosan elég lesz e a tészta mennyisége a formába, de tökéletesen elég volt. A sütési idővel viszont már gondjaim akadtak.

Lehet nagyon új a sütőm, de a receptben leírt hőfokra állítva és a receptben megemlített 35-40 perc, nálam soknak bizonyult, még jó, hogy kinéztem a konyhába a sütire, mert 24 perc után azonnal ki kellett kapnom a sütőből ugyanis szép színe lett. Ettől függetlenül, pici porcukorral orvosolva az íze isteni lett a süteménynek és az épp nálam lévő vendégek se vették észre.

Gondoltam ezek után azért kipróbáljuk a kelt részleget is.

Kissé kakaó mániás kisfiamnál mi más lehetett volna a következő, ami készül, hát persze, hogy a kakaós csiga.

Az alaptésztát elkészítve nekem ismét problémám volt a liszt mennyiségével, mert a leírtak szerint készítve nagyon híg galuska tésztának állt volna össze, orvosolva ezt 10 dkg liszttel teljesen tökéletes és gyönyörű kelt tészta lett. (itt is ugyanaz a gond lehet a liszt nem egyforma) Összeállítanom se tartott sokáig a csigákat, gyönyörűen megsültek, és amilyen hamar készen lettek, olyan hamar eltüntették, nagyon finomak lettek.

A zebrakocka volt az utolsó, amit most próbáltam, élből két adaggal készítve ezt csak elosztanom nem sikerült 24 db-ra, de ez azén hibám, nem a könyvé.

Viszont a recept, tökéletes nagyon finom lett.

Ugyan nem a leggyorsabban elkészíthetőek, mert így készítve szerintem picit tovább tartanak, de van olyan alkalom, amikor úgy gondolom ez az ötletesebb verzió. Itt már mondták, hogy lesz alkalom az oviba vinni olyan sütit, ami ránk-magyarokra jellemző, azt hiszem, innen veszek hozzá ötletet.

A könyv nem feltétlenül jó választás egy kezdőnek, de aki tud sütni, az nagyon jó receptet, ötletet, talál benne.

Az egyetlen dolog, ami nekem hiányzik a könyvből az egy tartalomjegyzék, mert maradt még bőven, amit elkészítenék belőle (ha nem tombol majd a nyár) és így mindig át kell lapoznom, hogy megtaláljam, amit keresek. (hacsak rá nem szánom magam, és írok egyet)

 

A könyv a kiadó oldalán (T-bálint kiadó) megrendelhető 10%-os kedvezménnyel, ingyenes házhozszállítással.

A mintapéldányért nagy köszönet a kiadónak!