Szilvás gombóc

2013.08.24 13:30

Szilvás gombóc

Szintén nagy kedvenc, ugyan nem 2 perc az elkészítése neki, de sokkal finomabb, mint bolti társai. Én mindig egy nagyobb adagot készítek, itt is azt írom le, és egy részét lefagyasztom, így marad máskorra is. Ha már neki látok, akkor már többet készítek, és így még plusz 1-2 alkalommal készíthetünk, és akkor már csak tényleg pár perc és van finom ebéd.

A burgonyákat is meglehet főzni akár előző este, akkor nem kell megvárni amíg, kihűl. Ebből az adagból nekem 38-40 db lesz, 10*10 cm-es kockákra vágom kb.

Hozzávalók:

1,6 kg burgonya, 2 db tojás, 50-60 dkg liszt (ez a burgonyától függ, mennyit vesz fel), só, 40 darab szilva, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál fahéj, 3 evőkanál olaj, 20 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

A burgonyákat héjában megfőzzük,

majd héjukat lehúzzuk.

Ha már nem forrók burgonyanyomóval összetörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. (Ezt lehet előző este is elkészíteni, hogy teljesen kihűljön, és ezzel az ebédkor az elkészítési időt is lerövidítjük.

Szóval, ha kihűlt, picit ízlés szerint megsózzuk, (én max fél kávéskanálnyit teszek hozzá) kissé összekotorjuk közepébe mélyedést készítünk és beletesszük a tojásokat.

Majd folyamatosan adagolva a lisztet, összegyúrjuk, annyi liszttel amennyit a burgonya felvesz.

Ne legyen kemény a tésztánk.

Kinyújtjuk kb kisujjnyi vastagságúra a tésztát és 10*10 cm-es kockákra vágjuk.

A szilvákat félbe vágjuk, magját eltávolítjuk és a fahéjjal összekevert cukorból kávéskanállal a mag helyére teszünk picit,

és ezt a kockák közepére tesszük.

4 csücskét összefogjuk,

összenyomkodjuk, kissé gömbölyítjük, ügyeljünk rá, hogy ne legyen lukas.

Egy lábosba teszünk vizet, felforraljuk, majd ha forr, beletesszük a gombócokat,

ha feljönnek a víz tetejére, akkor még kb 3-4 percig forraljuk.

Amíg fő, addig az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát,

folyamatosan keverjük, mert hamar megégeti. Az egész kb 5 perc.

Ha megfőttek a gombócok, akkor az olajon megpirított zsemlemorzsára tesszük,

kicsit meghempergetjük őket és kész is van.

Ki hogy szereti tálalja, itt fahéjas cukorral meghintve szeretjük. 

Ha valaki nagyobb adagot készít ugyanígy a fagyasztás miatt, akkor a kész gombócokat (főzés nélküli gombócok) egy tálcára, (vagy tálra) teszem ici-pici hézagot hagyva köztük, és kb 1 óra alatt frankón megkeményednek, kifagynak annyira, hogy lezacskózhatod őket. :)

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.