Szabolcsi Töltött káposzta

2014.12.20 12:45

Töltött káposzta

Gyerekként én nem ezt a fajta töltött káposztát ette, az anyukám savanyú káposztából készíti, viszont ezt az ételt a párommal együtt szoktuk készíteni, úgy készül, ahogy az anyukája (anyósom) készítette. Kicsit más viszont ezt is nagyon szeretem. És igazából, mivel a párom inkább ezt a fajtát szereti, leginkább már csak ezt szoktuk főzni. Van aki sűrített paradicsomot adnak hozzá, néha anyósom is így tett, ő úgy a főzés háromnegyedénél tett hozzá ízlés szerint egy keveset. 

Hozzávalók:

1 kg sertés darált hús, 25 dkg rizs, 2 db vöröshagyma, olaj, őrölt pirospaprika, őrölt feketebors, só, delikát, ízlés szerint kockára vágott füstölt tarja (30 dkg, amit én szoktam beletenni), szalonna, kolbász Ezekből épp csak egy kevés, az íze kedvéért
1 közepes fej édeskáposzta, 4-5 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A darált húst egy tálba rakjuk, a rizst megmossuk, és hozzáadjuk a húshoz.

A hagymákat olajon megpirítjuk, majd pirospaprikával megszórjuk (pörkölt alapot készítünk), ráöntjük a húsra és a rizsre. Hozzáadjuk a sót, a borsot, a delikátot és az összezúzott fokhagymákat. Az egészet kézzel jól összedolgozzuk.

A káposzták közepét kivágjuk, forró, de nem lobogó vízbe helyezzük, fejjel lefelé közepébe egy húsvillát szúrunk. Ahogy fő a káposzta a vágás mentén válnak le a levelek, ezeket kivesszük a vízből. A húsvilla abban segít, hogy könnyebben tudjuk ezt a műveletet megoldani. 

A levelekről a torzsa részt levágjuk, a közepénél kétfelé hasítjuk, 

majd a tölteléket belerakjuk úgy, 

hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjunk. Nem kell túl szorosra tekerni, hogy a rizsnek maradjon helye dagadni. 

A megmaradt káposztaleveleket hosszú csíkokra vágjuk, a fazék aljára rakjuk, majd megszórjuk egy maréknyi apróra vágott szalonnával, 

és sorban lerakjuk a töltött káposztákat. Kétsoronként megszórjuk újabb szalonnával és addig rakjuk, amíg el nem fogynak, 

a tetejét szintén káposztacsíkkal fedjük. A fazekat felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a káposztákat, és feltesszük főni. Kb 1 órát főzzük lassú tűzön.

Ízlés szerint tejföllel fogyasztható.

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.