Ünnepi kenyerem

2014.08.22 16:07

Ünnepi kenyerem

Mivel kenyérben van a jól bevált, de azért még próbálgatok, Attkáriné Terike kenyerét próbáltam ki augusztus 20.-án. Csodaszép lett és nem semmi méretű nem is értem miért nem feleztem le az egészet, hisz most csak a gyerekekkel voltunk rá és ebből az adagból egy 1860 g-os kenyér lett. Ráadásul ezt a gépem nem bírta, kézzel dagasztottam, még jó, hogy a teniszkönyököm miatt kímélés van.

Viszont így az unokatesóm megspórolta az aznapi sütést, mert a felét átvittük neki. És hát kell attól nagyobb elismerés milyen finom, mint amikor azt látja az ember, hogy azonnal neki esnek és dörgölik be a finom friss kenyeret. Hazaérve a 4 éves Domim is közölte, hogy neki bizony üres kenyér kell, mert megéhezett és csak az a jó neki.

Terike kenyerének a neve: A jó kenyér (megjegyzem valóban jó, es nem is kell hozzá sok minden) Viszont, ahogy leírta én ezt most szóról szóra betartottam. És mértem is mindent, így ahol kanál ott a g-is nálam mennyi is ment bele.

Az első lépés, hogy este elkészítjük a kovászt.

Hozzávalók:

Kovász hozzávalói:

250 ml víz, 250 gr BL 55 liszt, 40 g élesztő, 1 evőkanál olaj

A kovászhoz valókat bele tesszük egy tálba és fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára keverjük. 

Majd egy zacskóval letakarjuk. 

ez a fotó a már másnapos kész: 

További hozzávalók a kenyérhez:

510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!), 7 kávéskanál só (csapósan)(ez nálam 25 g), 1 evőkanál porcukor (10g), 1000 gr BL55 liszt, 2 evőkanál olaj,

 + a kovász

AZ összes hozzávalót egy tálba tesszük, 

és jól kidagasszuk ez legalább 10 perc. Amíg a tészta fényes nem ragadós, könnyen formázható lesz.  Inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie. A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)

Tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük 30 percig. 

Majd átgyúrjuk 

és visszatesszük 40-45 percre, amíg duplájára nem nő.

Kiborítjuk a deszkára és megkerekítjük, formázzuk, cipónak majd beletesszük az edénybe.

Az edény aljára sütőpapírt teszünk, ami alá vizet spriccelünk. Kelesztjük még 30 percig, 

majd bevágjuk. 

Az edény tetejét is lespricceljük, teszünk oda is sütőpapírt. Rátesszük az edényre és mehet a 230 fokos forró sütőbe 40 percig. Akkor levesszük róla a tetőt és szép pirosra sütjük még pár perc alatt. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!

A sütőből kivesszük és  lespricceljük vízzel.

Ha így járunk el, csodálatosan fog cserepesedni, beszélgetni a kenyerünk.

Nagyon finom ropogós, cserepes, de lágy belsejű kenyerünk lesz.

Ha így készíted, tuti szép és finom kenyered lesz!

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.