Baconos Csirkemell Őzgerinc formában

2013.01.29 08:59

 

Baconos Csirkemell őzgerinc formában

A recept Andi konyhájából származik, és is úgy kaptam próbáljam ki. Az eredeti az 80 dkg csirkemellel van készítve, én is így készítettem először, majd lejjebb vettem ezt 60 dkg-ra így könnyedebb lett az egész, nekem a 80 dkg-os változat kicsit tömörnek tűnt, így viszont a finom mártás amiben elkeverjük is sokkal jobban érezhető benne. Nagyon sokszor készítjük, nem macerás elkészíteni, ez a tipikus hamar jót és finomat, és csak összedobja az ember, és várhatjuk míg megsül, ami szintén nem tart sokáig. Ha nincs őzgerinc formánk egy jénaiban is elkészülhet csak akkor nem hosszúkás hanem kerek lesz, de a végeredmény ugyanaz lesz. A legutóbbi alkalommal nem őzgerinc formában sütöttem, hanem gyümölcskenyér formában és szerintem az sokkal nyerőbb neki. Tutira elfért benne minden cseppje neki a hús is így az eredeti recept szerinti 80 dkg volt. A többi hozzávaló mennyisége ugyanaz ami itt le van írva. 

Hozzávalók:

60 dkg csirkemell filé, 20 dkg szeletelt bacon, 15 dkg sajt reszelve, 2 db tojás, 4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál liszt, só, bors, petrezselyemzöld

Elkészítés:

A húst vágjuk apró kockára, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni egy kicsit.

3 evőkanál tejfölt ( nem lapos evőkanál, hanem úgy rendesen mehet bele), a tojásokkal, liszttel, a sóval, a borssal, az apróra vágott petrezselyemmel, 10 dkg reszelt sajttal összekeverjük.

A felkockázott húst adjuk hozzá a sajtos-tejfölös masszához.

Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával

és kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából.

A húsos masszát kanalazzuk a formába

és hajtsuk rá a lelógó szalonnát. Hosszában a tetejére is tegyünk szalonnacsíkokat,

kenjük meg a maradék egy evőkanál tejföllel,

majd szórjuk meg a maradék 5 dkg reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben, 170 fokon, kb. 40 perc alatt süssük készre.

Egy sütőpapíros tepsire helyezve süssük, hogy az esetlegesen kifolyó szaft ne folyjon a sütőbe. Amikor megsült kifordítjuk a formából a sütőpapíros tepsire és addig pirítjuk míg a szalonna nem kap egy kis színt., ez pár perc mindössze. 

Ha gyümölcskenyér formában sütjük, akkor tuti nem fog kifolyni pici sem belőle. 

Köretnek bármit lehet mellé tálalni, mi hasábburgonyával szeretjük, de rizs vagy csak simán friss saláta is nagyon finom hozzá.

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.