Buckasajtház-sajt tanfolyam

2013.11.30 15:53

 

Buckasajtház- sajt tanfolyam

Egyik nap a facebook elém dobta a Buckasajtház oldalát, egy ismerősöm llikeolta. Én is lájkoltam, mert nagyon teteszett, és mivel érdekelt a sajtkészítés, egyből a web oldalukat bújtam.

Nagyon tetszett, a sajtkészítés tanfolyam lehetősége, és egyből azon járt az agyam, hogyan is tudnák elmenni, illetve hogyan oldanánk, meg, hogy a férjemmel együtt menjünk, akit szintén érdekel a sajtkészítés.

Másnap reggel, egy üzenet várt a facebookon, hogy gratulálnak én nyertem egy sajtkészítő tanfolyamot. Mondanom sem kell mennyire örültem, talán életem első játéka, amiről nem is tudtam, hogy van játék és lesz nyertes is. Nagyon vártam a napot mikor mentünk.

 

Pilisszántón festői környezetben, egy mesebeli házban, saját házában vezet be mindenkit, aki tanulni szeretne a sajtkészítésről 

Rátonyi László – Sajtmester.

Megismerkedtünk Lacival illetve a sajttársakkal, ahol az is kiderül ki az, aki már készített sajtot vagy valamit, aminek köze lehet a sajthoz és ki az, aki még csak a megszerzett tudás után szeretne készíteni.

Az egész egy sajtkóstolással kezdődik, ahol többféle sajtot kóstolhattunk meg, 

megkóstoltuk a házi tejet is, majd elméletben átvettük a sajtkészítés lépéseit, amit aztán a gyakorlatba is átvettük, és házi gomolyát készítettünk.

Míg a gomolyánk préselődött ebédet is kaptunk, túrós csuszát készítettek házi túróból, pirított napraforgómaggal. Úgy éreztem én vagyok az egyetlen kakukktojás, aki cukrot is tett a túrós tésztára, (de hát én így szeretem) de ez így is finom volt.

A már érett gomolyából 

pedig megmutatta illetve mindenki saját maga próbálhatta elkészíteni a parenyicát. A kész gomolyánkat pedig mindenki hazavihette, hogy otthon is elkészítse a már megtanult parenyica sajtot.

Ez otthon házi feladatként kapott saját parenyica sajtom. Nagyon ízlett mindenkinek, és nagyon nagy örömöt okozott, hogy el is tudtam készíteni. 

Az egész nap nagyon derűsen telt, rengeteget nevettünk, kaptunk kinyomtatott recepteket, mindenki gomolyasajttal és a saját maga által készített parenyicával térhetett haza. 

Egy nagyon szép napot kaptam tőlük.

Bátran ajánlom mindenkinek, akit érdekel a sajtkészítés.