Burgonyafánk
Burgonyafánk
Ez a fánk édesen és sósan is fogyasztható. Mivel nincs benne cukor, ezért akár húsok mellé is tálalható én olyankor nem ragaszkodom az egyenletes karikaformához.
Ha pedig édesen szeretnénk, akkor csak porcukorral meghintjük miután kisült, önmagában vagy lekvárral fogyasztjuk. Ebből az adagból 30-35 db fánk lesz.
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 2 közepes főtt burgonya (30-40 dkg), 5 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 1 db tojás, 2 db tojás sárgája, 10 dkg vaj, 1 csipet só
Elkészítés:
A burgonyákat héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és burgonyanyomón áttörjük.
A langyos tejhez adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a csipet sót, a tojást és a sárgákat, a vajat, az áttört burgonyát, és a felfuttatott élesztőt. Majd jól összegyúrjuk.
Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük 1 órát, amíg duplájára kel.
Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. (én 7 cm átmérőjűvel szoktam)
Konyharuhával letakarjuk, és 1 órát hagyjuk a pulton kelni,
majd forró olajban aranyszínűre sütjük őket. Ha az egyik oldala már megsült
egy villa segítségével átfordítjuk.
Tálra szedjük és porcukorral meghintjük.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.