cannelloni
Cannelloni
Ez egy olasz tészta, egy tésztarolni, aminek a közepét tölthetjük meg bármilyen finomsággal. Nem kell külön előfőzni sem, mert a töltelék és a szósz szépen felpuhítja, majd amíg sül. Ez most egy alap recept, de a töletékkel lehet variálni, ahogy a paradicsomos szósszal is, fel lehet váltani akár tejfölös szósszal is. A rollokat is fel lehet cserélni lasagne tésztával, de akkor értelem szerűen tölteni és feltekerni kell, hogy kis tésztarolnikat kapjunk. Ugyan a recept parmezán és edami sajtról szól, én mind a kettőt trappistával helyettesítettem, már sokszor írtam, egy kis falunk lakok, vásárlás terén kicsit korlátozottak a lehetőségeim néha. Ugyan bemehetnék a városba, de elég drága ebéd lenne, ha csak sajtért beülnék a kocsiba és mennék 15 km-t egy nagyobb áruház miatt. De a lényeg a sajt, nekünk nagyon ízlett trappistával is.
Hozzávalók:
1 doboz (25 dkg) cannelloni tészta (24 cső)
Töltelékhez:
1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj 50 dkg sertés darált hús (sertés és marha vegyesen), 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1,5 dl főzőtejszín, 280 g paradicsomszósz, 1 csapott kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál morzsolt oregánó, 1/2 csokor petrezselyem, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 5 dkg nyers füstölt sonka, 2 db tojásfehérje
Mártáshoz:
10 dkg vaj, 4 evőkanál finomliszt, 5 dl tej, 5 dl főzőtejszín, 12 dkg reszelt edámi sajt, só
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, majd az olajon üvegesre pároljuk,
hozzáadjuk a darált húst
és néhány percig pirítjuk,
szórjuk bele a zsemlemorzsát,
keverjük össze, majd öntsük fel a főzőtejszínnel
és a paradicsomszósszal,
keverjük össze. Vegyük le a tűzről és szórjuk bele az oregánót és az apróra vágott petrezselymet.
Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt keverjük hozzá a reszelt parmezánt, az apróra vágott sonkát
és az egyenletesre kevert tojásfehérjét.
Ezt a tölteléket vagy egy kanál
vagy egy habzsák
segítségével a tészták üregébe töltjük, majd félretesszük.
A mártáshoz a vajat felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet és felfuttatjuk rajta (nem szabad megpirulnia)
Ráöntjük a tejet és a tejszínt,
majd folyamatos keverés mellett besűrítjük, közbe a reszelt sajtot is beleszórjuk,
és addig főzzük, amíg el nem olvad benne.
Ekkor levesszük a tűzről. Egy hőálló tálba teszünk a mártásból és elkenjük a tál alján.
Erre fektetjük egymás mellé a cannellonikat,
2 sorba
és meglocsoljuk a mártással, hogy befedje.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.