Croissant 2
Croissant
Még jó, hogy a croissant francia ezt a receptet egy olasz oldalon találtam. A recept szerint, és le ís írtam mi kell bele ha édesre szeretnénk, én nem tetettem bele gondolván ne legyen édes. Erre lekvárral ettem és tejjel, még melegen. Isteni finom lett. Ez végre egy olyan tészta ami finom leveles és vajas. Ebből az adagból nekem 22 db lett, nyílván amit boltban veszünk abból 1 nem ekkora, hanem nagyobb, de hát kevesebbet és nagyobbat készíteni, ki mekkorát szeretne. Nálunk ezek a méretek a nyerők, a legkisebb is falta.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 csipet só, 1 teáskanál cukor, 100-150 ml tej, 2 db tojás, 80 g rama
Ha esetleg édes croissantokat készítenénk, mehet a tésztába 10 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 evőkanál méz esetleg. De ezt csak akkor ha tutira mind édesen szeretnénk, ilyenkor lehet tölteni akár lekvárral, akár nutellával, esetleg pudinggal.
A hajtogatásnál:
250 g puha vaj
Kenéshez:
Pici tej
Elkészítés:
2,5 dkg élesztőt elmorzsolunk 100 ml tejben 1 csipet cukorral 10 perc alatt felfuttatjuk.
A liszthez adjuk az csipet sót, a cukrot, a tojásokat a felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat, majd jól összegyúrjuk, dagasszuk.
Ha kell akkor kis tejet még lehet hozzá adni, ezért van a leírásban 100-150 ml, ez liszt függő. Frankó puha, kissé fényes és rugalmas tésztát kapunk
Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük 2 órát kelni. Így nem duplája, hanem triplája lesz a mérete, én direkt meglestem 1 óra elteltével is.
Lisztezett deszkára borítjuk, kissé kinyújtjuk, és megkenjük a fele puha vaj felével,
majd ráhatjuk az egyik oldalát a feléig, és behajtjuk a másikat is a feléig.
Ezután kinyújtjuk hosszú téglalapra.
És ismét megkenjük a másik fele vajjal,
majd újra behajtjuk előbb az egyik majd a másik oldalát a feléig,
majd ezt ismét félbe hajtjuk.
Ezután ismét kinyújtjuk téglalapra és a maradék fél vajat mind rákenjük,
majd ismét behajtjuk mind a két szélét a feléig,
és azt is félbe.
1 óra hosszára a hűtőbe tesszük, pihenni.
Ha pihent lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk és háromszögekre vágjuk őket.
Majd a szélesebbik végét kicsit bevágjuk, kissé nyújtjuk még,
és onnan kezdve feltekerjük a csücskéig, megigazítjuk sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.
A felső csücske alulra kerüljön úgy tekerjük.
Hagyjuk kicsit duplájára kelni őket 30 percig.
Kis tejjel kenjük meg, hogy ne legyen lisztes. Majd 200 fokra előmelegített sütőben, alulra egy tálban vizet téve,
hogy megfelelő pára legyen neki, 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.