Csalamádé
Csalamádé
Az egyik kedvenc savanyúságunk. Amellett, hogy imádom az ízét, az illatától is kész vagyok, mire elkészül. Amikor már összekeverve áll a konyha pulton, alig bírunk ellen állni, bár némi csipegetés belefér. Az egyetlen, ami talán hosszabb az elkészítésében, mire mindent szép vékonyra felszeletelünk, nekem ez 1 órát vesz igénybe, ha egyedül csinálom. Ebből az adagból 8 üveg lesz. És hónapokig így simán eláll a spejzomban. Természetesen, amit felbontunk, az a hűtőben várja, hogy elfogyjon.
Hozzávalók:
2 kg fejes káposzta (amit mire lereszelünk, megfosztunk a felső levelektől, torzsájától és kb. 1 ½ kg lesz), 1 kg paprika (vegyünk színeset bele pl. kápia paprikát, vagy csak ami kissé pirosas), 1 kg uborka, 40 dkg répa, ½ kg hagyma. 2 dl 10%.os ecet, 3 db babérlevél, 1 evőkanál szemes bors, 7 dkg só, 40 dkg cukor, 1 kávéskanál citromsav (bármelyik üzletben lehet venni), 1 kávéskanál nátrium benzoát.
Elkészítés:
A káposztát külső héjától megfosztjuk, negyedekre vágjuk és káposztagyalun vékony szeletekre vágjuk. (Ha nincs, az uborkagyalu is megteszi)
Az uborkát, jól megmossuk, és héjastól uborkagyalun leszeleteljük.
A répát meghámozzuk azt is leszeleteljük. (én azt is az uborkagyalun szoktam szeletelni)
A hagymát szintén meghámozzuk, félbe vágjuk és azt is vékony szeletekre vágjuk. (ugyan könnyeket csal, de ez is az uborkagyalun megy, mert így gyorsabb.)
A paprikákat is alaposan megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. Én a magokkal teli csumáját kiszedem)
Az egészet egy nagy tálba tesszük,
hozzáadjuk az ízesítőket, a babérlevelet kisebb darabokra törjük és így tegyük hozzá,
és kezünkkel jól összekeverjük.
Majd így hagyjuk állni 5-6 órán keresztül.
Ha letelt az idő, akkor üvegekbe töltjük, jól lenyomkodjuk és a levet is elosztjuk rajta.
Jól lezárjuk, és hűvösebb helyre tesszük.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.