Császárzsemle
Császárzsemle
A szüleim kint élnek Német országban, és emlékszem mikor először ettem kint náluk. Azóta is imádom, a gyerkőceim pedig azt szeretik benne, hogy kis darabokra lehet szedni, és úgy egy pohár tejjel, kakaóval, főleg frissen, melegen…..
Sajnos nincs mintázó nyomóm, láttam a neten de 11.000.- ft körül volt, inkább elvágtam félbe egy nem használt kerek pogácsa formát,
hogy az íve is meglegyen, olvastam kanál nyelét, biztosan az is jó, de attól nem lesz szép íves a vágás. Láttam képeket a hajtogatás, tekerésről. Én nem hiszem, hogy az eredetit tekergetnék, már csak azért sem, mert egy német „így készült” műsorban is egy nyomóval nyomták bele a mintát.
Hozzávalók:
80 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, ½ kávéskanál cukor, 1 teáskanál só, 1 db egész tojás, 1 db tojás fehérje, 380 ml víz,
Elkészítés:
100 ml langyos vízbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Tálba tesszük a lisztet, közepébe tesszük a felfuttatott élesztőt, a többi hozzávalót a maradék vizet és jól összegyúrjuk, dagasszuk.
Kiolajozott tálba tesszük.
Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 2 óra alatt a háromszorosára kelesztjük.
Ha megkelt 12 egyenlő részre osztjuk.
Egyesével a két szélét aláhajtjuk
ezt megcsináljuk 3-4-szer
majd a két kezünk közt gömböt formálunk.
Ha kész konyharuhával letakarjuk és 40 percig kelni hagyjuk.
40 perc elteltével belenyomjuk a mintát,
nyugodtan nyomjuk le rendesen, mert sülés közben még emelkedni fog a zsömle, de ne vágjuk el a tésztát azért.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.
220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.