Cseresznyés clafoutis
Cseresznyés clafoutis (ejtsd klafuti-nak)
Ez egy Francia sütemény. Nagyon gyorsan készen van, finom gyümölcsös, jó melegen és hidegen.
Igaz hidegen ajánlják, hogy felvágjuk (amíg nem hűl ki, nem is lehet szépen felvágni), de kisebb tálban sütve még langyosan (nem forrón) hozzáadva egy kis vanília fagylalt melegebb napokon hát ez valami fenséges.
Nálunk most érik épp a cseresznye, így ebből készült, de bátran más gyümölcsökből is elkészíthető. Majdnem olyan, mint a tejlepény.
Amit a legjobban szeretek benne, hogy a tészta krémes puha, a cseresznye pedig finom ropogós marad.
Hozzávalók:
45 dkg cseresznye, 1 db tojássárgája, 1 db egész tojás, 50 g liszt, 100 ml tej, 125 ml tejszín, 1 db vanília kikapart belseje (ha nincs 1 csomag vaníliás cukor), 100 g cukor
A forma kikenéséhez:
3 g vaj, pici cukor
Elkészítés:
A formát kivajazzuk és megszórjuk cukorral.
Ebbe tesszük a kimagozott, megmosott, lecsepegtetett gyümölcsöt.
Elkészítjük a masszát.
Tálba tesszük a tejet, hozzáöntjük a tejszínt,
cukrot,
vanília kikapart magját,
a felvert tojásokat,
majd egy botmixerrel összekeverjük.
Hozzáadjuk, a lisztet
majd ismét összekeverjük.
Ezzel a masszával nyakon öntjük a gyümölcsöt
és 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsütjük.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.