Epres gesztenye torta, csokoládé glazúrral
Epres gesztenye torta csokoládé glazúrral
Danim születésnapjára készült, és most először nem fondanttal kérte a tortát, hanem valami csokisat valami mást kért. Sokat böngésztem a neten, mire megtaláltam azt, ami tetszett is. És ugye mindig jó elolvasni a hozzászólásokat is, mert itt kiderülnek olyan dolgok, amikből tanulunk. A glazúr receptjét Mohánál találtam, ami tetszett is, és örülök, hogy erre esett a választásom, mert az íze a nagymamám zserbójának a csokoládémázára emlékeztet. És még szerencse, hogy olvasok, mert a hozzászólások közt írta valaki, hogy neki lefolyt a tortáról, nem volt tortakarikája. Hát nekem sincs, és a torta formában, amiben sült raktam ugyan össze, de a máz tuti lefolyt volna oldalt, hacsak nem néztem volna rá a szemem előtt lévő gyógyszerekre. Mert ugyan megnöveltem a forma magasságát sütőpapírral, de ránézésre láttam, hogy le tud csorogni a máz oldalt, és hát fogtam a gyógyszeres leveleket (nem volt más kéznél) és oldalt kívül szépen körbetettem ilyen levelekkel, így a sütőpapír gyönyörűen körbefogta a tortát, és a máz fent maradt a torta tetején.
Szóval, ahogy készült, itt sajnos nincsenek fotók, de szerintem nem is kell hozzá, nélküle is megy tutira.
A hozzávalók:
A piskótához:
6 db tojás, 8 evőkanál víz, 25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, Sütésnél a forma kikenéséhez, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt
A krémhez:
25 dkg vaj, 25 dkg cukor, 250 g gesztenye massza, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál rum
A mázhoz:
80 ml víz,70 ml tejszín, 9 dkg porcukor, 4 dkg kakaópor, 5 g zselatin
A díszítéshez:
Gyümölcs, ki mit szeretne, azt tegyen rá. Én vettem, áfonyát, epret, szedret, mindenből 1-1 csomaggal. Maradt belőlük a fele kb de azt bekebelezték a gyerkőceim, ahogy szabad lett az út a gyümölcsökig.
Elkészítés:
A piskóta készítése ide kattintva fotókon is.
A tojásokat szétválasztjuk, külön tálba a fehérjét és a sárgáját. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a vizet, összekeverjük. A lisztet az átszitált sütőport, is belekeverjük. Majd a kemény tojásnak felvert fehérjét is hozzáadjuk. Óvatosan forgassuk bele, nehogy összetörjük. Vajjal kikent, lisztezett tepsiben elterítjük és megsütjük. 180 fokon, 30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is megsült-e. Ha félbevágjuk.
Elkészítjük a krémet.
A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk az áttört gesztenyemasszát, a vaníliás cukrot, a rumot és az egészet összekeverjük.
Ha kihűlt a piskótaformába tesszük (ha van tortakarika az jobb rá). Ha nincs, akkor marad a forma és magasítsuk meg sütőpapírral. A praktika, ahogy én csináltam a bevezetésben olvasható. Az alsó lapot beletesszük a formába. Ez legyen az, ami a piskóta teteje, mert az alját, ha a torta tetejére tesszük sokkal szebb lesz a tortánk. Az eprek egy részét félbevágjuk, és a tortaforma oldalát körberakjuk vele, rátesszük a gesztenyekrémet. Én erre tettem még a gyümölcsökből. Az epret kisebb darabokra vágtam azt úgy szórtam rá, és tettem még rá az áfonyából és a szederből is keveset. (Meg kell, mondjam, sokkal finomabb lett, hogy a belsejében is voltak gyümölcsök.) Rátesszük a piskóta lapot, ami az alsó lap volt, és elkészítjük a glazúrt.
Ezt úgy készítettem, ahogy Mohánál le van írva, tökéletes lett, és nagyon finom is: Kis pohárban elkeverjük a zselatint két evőkanál vízzel, amit a kimért vízből veszünk el.
A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt kis lábosban felmelegítjük, óvatosan, fakanállal kevergetve, nem kell forralni! Levesszük a tűzről.
Mikróban feloldjuk a zselatint, hozzávegyítjük a kakaós részhez, alaposan elkeverjük és átszűrjük egy kis lyukú szűrőn. Időnként átkeverve hagyjuk langyosra hűlni, majd a torta tetejére öntjük.
Nem kell kenegetni, elég a tortaformát megrázogatva eloszlatni a mázat, az tökéletesen simára elterül.
Betesszük a hűtőbe legalább egy órára.
Majd ha már megszilárdult a máz, díszítjük a gyümölcsökkel. Én ezt csak simán a tetejére tettem.
Éles késsel gyönyörűen vágható, a máz a tetején nem lesz kemény.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.