Félbarna kenyér
Félbarna kenyér
Ez is az a kenyér amit relatív hamar elkészíthetünk. Este egy gyors kovászt készítünk, és reggel dagasszuk be a kenyeret. A kovásszal készült kenyerek sokkal finomabbak. Ebben a receptben teljes kiőrlésű lisztet is használtam, egy kicsit egészségesebb mint a sima fehér kenyér. Tudom, hogy sokan kenyér lisztet ajánlanak, én mint mindig most is a Nagyi titka lisztet használtam. És bár ebben a kenyérben 3 féle liszt is van, mind a három megtalálható a nagyi titka palettáján. (Nem szponzorom Nagyi Titka sajnos) Mindössze ez bevált liszt. Ebből az adagból egy 1,2 kg-os kenyér lesz.
Hozzávalók:
Kovászhoz:
20 dkg rozsliszt, 2 evőkanál langyos víz, 5 g élesztő, 2 dl natúr joghúrt
Tésztához:
40 dkg sima liszt, 10 dkg rétes liszt, 1 adag kovász, 1,5 dkg élesztő, 2 teás kanál só, 2 dl langyos víz
Szóráshoz:
napraforgó, szezámmag, lenmag…
Elkészítés:
A kovász összetevőit összekeverjük
majd egy konyharuhával letakarva 12 órát pihenni hagyjuk simán a konyha pulton.
Érdemes este összekeverni és reggel dagasztani a kenyeret.
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, hozzáadjuk a kovászt is, majd jól összegyúrjuk, bedagasszuk.
Tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, egy picit átgyúrjuk és formázzuk.
Sütőpapírral bélelt kacsasütőbe vagy jénai tálba tesszük, letakarjuk majd 20 percig pihenni hagyjuk.
Ha letelt a 20 perc vízzel kicsit megspricceljük, aki szeretné magokkal megszórhatja és egy éles késsel, pengével kicsit bevágjuk.
Rátesszük az edény tetejét és a hideg sütőbe toljuk. 250 fokon 60 percig sütjük. 60 perc elteltével levesszük a tetejét,
így néz ki akkor.
Ha nem elég piros akkor tető nélkül sütjük még pár percet amíg megfelelő piros lesz. Ha megsült rácsra tesszük kihűlni. Kicsit megspricceljük a tetejét.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.