Forgács- vagy Csörögefánk

2015.03.04 11:29

Forgács- vagy Csörögefánk

Nekem az egyik kedvenc fánkom. Emlékek is fűződnek hozzá gyerekkoromból, de imádom az ízét, illetve gyorsan készen van, nem kell keleszteni, ez se egy utolsó szempont. Gyúrsá, pihentetés, sütés, az egész max 30 perc. Ebből az adagból nekem kb. 25-30 db lesz, de ez ugye változhat attól, ki mekkorára darabolja. Ne ijedjünk meg, a tészta nem lesz nagy, de egy leves után bőven elég a 6 tagú családomnak. Persze van, hogy duplázok belőle én is. Érdemes tudni, hogy a fánknál 1 teáskanálnyi rum nem hagyja, hogy az olajat felszívja. De én nem szoktam beletenni, ebben a receptben sose csalódtam, nem szívta meg magát olajjal sosem, így én nem teszek bele, de mindenki maga döntse el, tesz e bele, el nem rontja.

Hozzávalók:

250 g liszt, 150 ml tejföl, 2 dkg porcukor, 50 g vaj, 3 db tojássárgája, 1 csipet só

Elkészítés:

A lisztben a vajat elmorzsoljuk, 

hozzáadjuk az összes hozzávalót, 

hólyagosra dagasztjuk, 

becsomagoljuk egy fóliába és 15 percre a hűtőbe tesszük.

Ha kivettük a hűtőből, lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. 

Felvágjuk a képen látható módon téglalapokra, 

a közepén ejtünk egy bevágást. 

És az egyik oldalát átbujtatjuk a lukon.

Forró olajban hamar kisütjük őket, 

előbb az egyik majd a másik oldalukat is. 

Papírkéztörlőre szedjük, 

és megszórjuk porcukorral. 

Kedves látogató. Ha időd engedi és nem nagy kérés kérlek, kattints néha 1-1 reklámra az oldalon, mert az oldal elért egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért.

Nektek mindössze egy kattintás. Köszönjük szépen