Házi kenyér

2013.02.05 14:37

 

Házi kenyér
Szerintem az egyik legfinomabb kenyér! Igaz kicsit hosszabb mire elkészül, de megéri elkészíteni. Ha az egész adagból készítjük 1,5 kg kenyeret kapunk belőle, ha felezzük akkor egy 750-800 g-os kenyér lesz. 3 napig sikerült tesztelni tovább egyszer sem tartott, de a 3 nap alatt ugyanolyan friss és morzsálódás mentes maradt. Ha az egész adagot sütjük lehet sütni egy egész kenyérként vagy két kissebként, nálunk ez a verzió jött be, sokkal könnyebben kezelik a gyermekeim, mint a nagy kenyeret. 
Hozzávalók:
90 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 6 dl víz langyos, kb 1 csaptt evőkanál só, 4 kávéskanál cukor, 3 evőkanál olaj, 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés:
Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a sót, a cukrot. Ezeket kézzel kicsit átkeverjük. A fél csomag élesztőt egy kis pohárban 1 dl, a langyosnál picit melegebb vízben elkeverjük, hogy feloldódjon.
Ráöntjük a lisztre, majd hozzáöntünk még 5 dl langyos vizet és hozzáadjuk az olajat. Elkezdjük összekeverni az anyagokat és elkezdjük gyúrni, dagasztani a tésztát. Dagasztás közben felvesz még 10-12 dkg lisztet. Amikor a tésztát megdagasztottuk, (kb. 10 perc), egyenletes lesz, nincsenek benne csomók, cipót formázunk belőle,
letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyre tesszük keleszteni. Takarjuk be egy kisebb takaróval, törölközővel. 2 órán át hagyjuk kelni.
2 óra múlva pár mozdulattal átgyúrjuk, leeresztjük, így kimegy az élesztő által termelt gáz a tésztából.
És ismét visszatesszük 1 órát kelni a tésztát. Ha ez megvan, ismét leeresztjük és formára igazítjuk.
Lehet 1 kenyeret sütni belőle, akkor egy 1,5 kg-os kenyérke lesz, vagy 2 kisebbet, mert az elfér egy tepsiben egymás mellett a kettő 750 gr-os kenyér.
A formára igazított cipót a sütőlap közepére tesszük. A cipót egy enyhén benedvesített konyharuhával takarjuk le, de most csak 30 percig kelesszük. Amíg kel, addig felverünk 1 tojást a kenéshez és begyújtjuk a sütőt, hadd melegedjen elő. A kelesztés után megkenjük a felvert tojással, aki szereti megszórhatja magokkal, (szezámmag, napraforgó, lenmag) majd éles késsel kicsit bevágjuk.
180 fokon 50 perc alatt készre sül. Ha a felénél úgy érezzük gyorsabban sül a teteje, egy alufóliával takarjuk le. Akkor jó ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Ha elkészült rácsra tesszük hűlni, hogy szellőzni tudjon az alja is.

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.