Házi sárgabarack lekvár
Házi sárgabarack lekvár
Itt most a sárgabarackot írom le, de nekem annyira bevált ez a recept még tini koromban, hogy nem is igen próbáltam mást. Egyszerű és iszonyatosan finom. A zseléfixet használva nem kell sokat szöszölni vele, és dunsztolni se kell. Tényleg gyors, egyszerű és finom. Igazából ezzel a recepttel készítem más gyümölcsből is, egy dologra figyelek csak, hogy a zseléfix amit veszek a boltban az milyen gyümölcshöz való. De így szoktam őszibarackból is, meggyből is. Mindegyik nagyon finom lesz. A recept 1 kg-ra van megadva, természetesen annyiszor kell beszorozni a hozzávalókat, ki mennyi gyümölcsből készíti. Én 10-20 kg-ból szoktam egyszerre, mikor mennyi kell, vagy mennyi gyümölcsöm van.
Hozzávalók:
1 kg sárgabarack, 50 dkg cukor, 1 csipet szalicil, 1 csomag zseléfix
Van hogy nagyon édes a barack, ilyenkor a cukor mennyégét csökkentem, nem mindig ez a mennyiség kerül bele, érdemes közben megkóstolni.
Elkészítés:
A sárgabarackokat alaposan megmossuk, magjukat eltávolítjuk és húsdarálón ledaráljuk,
majd összekeverjük a cukorral.
Jól lefedve 12 órát állni hagyjuk. AZért kell lefedni, hogy ne érintkezzen a levegővel, mert ahol éri bebarnul.
És nem lesz a végén szép sárga.
Ha pihent, utána beletesszük a zseléfixet elkeverjük és elkezdjükük főzni.
Figyelünk rá és néha keverjük meg, amíg felforraljuk.
Ha már forr, akkor beletesszük a szalicilt ( én rászoktam szitálni)elkeverjük és még 5-10 percig főzzük.
A habot a tetejéről leszedjük. Ezt egy kis tálba szoktam tenni, és az első amit elfogyasztunk. :)
A megmosott üvegeket egy hideg vízzel teli tepsibe tesszük,
és ebbe merjük a kész lekvárt. Előszőr mindegyikbe csak 1-1 kanálnyit, aztán teletöltjük az üvegeket.
Rátesszük a kupakokat
és azonnal fejre állítjuk az üvegeket. Így hagyjuk 10 percig.
Ez alatt rászívja magát a vákuum és nem kell dunsztolni. 10 perc elteltével visszafordítjuk őket, és ha kihűltek, akkor mehetnek a helyükre.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.