Kandis cukor

2013.11.18 12:13

Kandis cukor

Nagyon szeretem a teákat, és mivel nem iszom meg forrón, épp elég ideje van neki elolvadni a teámban és ízesíteni azt. Nekem nagyon tetszik az ötlet, csak egy kissé drágának tartom. Lehet megértem, mert nem 2 perc elkészíteni, de erre is azt mondom, el lehet készíteni saját kezűleg is. Szerintem, aki teázik, nagyon örülne neki, ha ajándékba kapná, így egy nagyon jó saját kezűleg elkészíthető ajándéknak tartom.

Én nádcukorból és kristálycukorból készítettem ezért barna és fehér, de a fehéret színezni is lehet akár szörppel akár színezékkel. Én a befőttes üveget is csak első alkalommal használtam, azután inkább egy szélesebb edényt, mérőpoharat, amit cellux ragasztóval becsíkoztam vízszintesen és függőlegesen is, így kisebb kockákra osztottam az edényt, minden kockába került 1 pálca, amit csipesszel rögzítettem. És így egyszerre 10 pálcika készült.  Mivel több folyadék fért az edénybe hosszabbak lettek a kandis pálcáim.

Hozzávalók:

2 csésze víz, 4 csésze cukor, (ugyanazzal a csészével mérve) Befőttes üveg, pálcika (lehet kapni saslik pálcikát, ami relatív, de sokkal olcsóbb), cérna vagy ruhacsipesz

Elkészítés:

A pálcikákat vízbe áztatjuk legalább 30 percre.

Majd kristálycukorba forgatjuk és

hagyjuk megszáradni őket. (ebbe fognak megkapaszkodni a cukor kristályok)

Amíg megszáradnak, elkészítjük az oldatot.

Tegyük a vizet egy lábasba, majd adjunk hozzá 1 csésze cukrot, elkeverjük, amíg elolvad és mehet hozzá a következő csésze. Azt is feloldjuk és így mehet hozzá egyesével a többi is. Folyamatos kavarás mellett addig főzzük a szirupot, amíg felolvad az összes cukor, majd az edényt levesszük a tűzről.  

Hagyjuk a szirupot kissé meghűlni, majd mehet az üvegekbe.

Ha kihűlt, beletehetjük a pálcákat, úgy, hogy kb. 2 cm-re legyenek az üveg aljától, és csipesszel rögzítsük.

A kristályok pár óra elteltével elkezdenek formálódni a pálcánkon, ezért érdemes 3-4 óra múlva megnézni. Ha úgy vesszük, észre nem történik, változás akkor forraljuk fel ismét a szirupot és olvasszunk fel benne még 1 csésze cukrot. Amit ismét kihűtünk, és mehetnek vissza bele a cukros pálcák. Érdemes teljesen kihűteni a szirupot különben leolvad a pálcikán lévő cukor és kezdhetjük, előröl a cukorba mártást és szárítást.

Az üveget én a konyhapulton hagytam és így pihent, amíg el nem érte az általam kívánt méretet. Meg lehet nézni napról napra szépen, hízik, de kell neki 1 ½ de szerintem inkább 2 hét mire szépen meghíznak.

Figyeljünk közbe rá, hogy nehogy hozzátapadjon az üveg aljához vagy oldalához.

Ha megfelelő számunkra, akkor kivesszük, fejjel lefelé felakasztva hagyjuk, hogy lecsepegjen és megszáradjon ez 1-2 óra. (egy rácsra kötöztem fel őket száradni).

Amikor készen lettek az enyémek én nem öntöttem még ki a szirupom, hanem kezdtem előröl az egészet. De ezt már úgy tettem, hogy a kész folyadékomat felforraltam adtam hozzá 1 csésze cukrot, majd kihűtöttem a továbbiakban pedig ugyanúgy landoltak benne a cukros pálcák és kezdődött előröl a hízlalás.

Az ötletet innen vettem 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.