Kézműves kenyér

2013.10.17 12:11

Kézműves kenyér

Ezt a receptet egy olasz oldalon találtam. És mivel szeretek a kenyérrel próbálkozni, gondoltam kipróbálom. Tetszett az elkészítési mód, és hogy hogyan és meddig tárolhatom.

Már a többedik adag készül, előbb gondoltam tesztelem. Hasonló a dagasztás nélküli kenyérhez, mégis azt kell, mondjam sokkal finomabb. Nekem rettenetesen ízlik a kenyér héja, míg a legkisebb gyerkőcöm a belét eszi ezerrel. Ami nagyon tetszik benne, alig kell hozzá valami, nem kell dagasztani, hanem csak egy fakanállal jól összekeverni, és ami a leginkább elnyerte tetszésem, hogy a hűtőben 2 hétig lehet tárolni. Az tény hogy mielőtt sütni szeretnénk belőle érdemes előző nap elkészíteni, mert azt írja az összeverés után 2 órát meleg helyen majd legalább 5 órát hűtőben, de jobb az egész éjjel ott hagyni az elején. 2 hétig bármikor felhasználható a tészta, mikor úgy gondoljuk, sütünk belőle, addig a hűtőben kell tárolni. A leírás szerint minél többet áll a hűtőben annál finomabb lesz a kenyér. Hát első alkalommal 3 napig tartott a tésztám, mert mindjárt 2. nap megsütöttük a kenyeret és annyira bejött, hogy a maradék tésztából kipróbáltuk hogyan működik pizzának.

És azt kell, mondjam, van pizzám, amit évek óta sütünk, de ez simán veri, én vékonyra nyújtottam, és valami brutálisan finom lett.  Maradt egy félmaréknyi tésztám, de a leírás azt írja egyrészt ne dobjuk ki, másrészt az edényt se mossuk, ki hanem keverhetjük be a következő adag tésztát, amihez én hozzágyúrtam a maradék tésztám. Úgyhogy most próbálom tesztelni, mit lehet még kihozni belőle.

Hozzávalók:

6 és fél csésze liszt, (én egy kisebb csészével mértem, és eddig mindig 1 kg lisztet sikerült így kimérnem), 1 ½ evőkanál só, 3 csésze víz (ugyanazzal a pohárral mérve), 2 csomag szárított élesztő

És kell egy nagy tál, amit le lehet fedni, de nem kell légmentesre, és kb. 5 l-es legyen

Elkészítés:

Egy tálba tesszük a vizet, hozzáadjuk a sót, élesztőt, elkeverjük, és csak simán beleborítjuk a lisztet is. Ezt én fordítva csináltam, szerintem mindegy.

Egy fakanállal jól összekeverjük,

az a lényeg ne maradjon benne lisztes rész. Olyasmi lesz, mint egy a galuska tészta.

Lefedjük, de nem kell légmentesen lezárni, majd 2 órára meleg helyre tesszük. Ezután mehet a hűtőbe egész éjszakára.

Így néz ki reggel.

Amikor úgy gondoljuk, na, most sütünk kenyeret, elővesszük. Kissé meglisztezzük a tetejét,

jól belisztezzük a kezünket is, és kiveszünk belőle egy darabot. A recept szerint érdemes egy grapefruit méretű darabot kivenni. Ebből nekem egy kb. ½ kg-os kenyér lett.

A tészta ragad rendesen, ami nem baj, ilyennek kell lennie, folyamatosan lisztezés van. Mellékelek egy videó linket, hogy lássátok, hogyan formázzuk.

A formázott tésztát sütőpapírra tesszük, és hagyjuk 35 percig kelni. (Nem kell letakarni)

A sütőt begyújtjuk, hogy jó forró legyen,220 fokra és betesszük a tepsit, amin sütjük, alulra egy másikat, amibe 1 pohár vizet löttyintünk, de csak akkor, majd amikor a kenyeret betettük.

Ha meleg a sütő, letelt a 35 perc, a kenyeret megszórjuk liszttel, bevágjuk,

és rátesszük sütő papirostól a tepsire, alulra löttyintjük a vizet, és gyorsan becsukjuk a sütőt, hogy a gőz ne jöjjön ki.  35 perc alatt gyönyörű arany barnára sül.

A recept szerint a sütési idő függ a kenyér méretétől, ha nagyobb kenyeret sütünk a sütési idő is nő.

Ha megsült, kivesszük és rácsra tesszük kihűlni.

A leírás szerint a gőztől lesz ropogós a héja, nekem csak melegen volt ropogós, mire kihűlt már nem. Lehet, egy lábasba kellene sütnöm lefedve, aminek a tetejét lespricceljük, és akkor talán ropogós lenne, mint a fehérkenyéré, ami úgy sült. Szintén azt írja, ha kihűlt jobb a textúrája a kenyérnek. Persze hogy neki estünk az elsőnek meg utána a többinek is melegen. És isteni, de nem mondanám, hogy rosszabb lenne, mint mikor már kihűlt.

Eddig a dagasztás nélküli volt a favorit, ha gyorsan kellett kenyér, de erre váltottunk, a dagasztás nélküli szerintem tömörebb. Ez valóban nagyon finom kenyér. 

Érdemes pizzának is kipróbálni.

A legjobb ebben a tésztában, hogy ott csücsül a hűtőpolcon, így a gyúrást, kelesztést ki is hagyhatjuk, amivel sok időt spóroltunk.

Pizzának elővettünk egy marék tésztát. (nem mértem le, ami a kezembe akadt) Kinyújtjuk vékonyra, majd tepsibe tesszük. És 5-8 perc alatt kissé elősütjük. (ezt azért, hogy a szószt ne szívja magába) Ha elősült megkenjük a szósszal, rátesszük, amit szeretnénk (amit találunk otthon) megszórjuk sajttal és 10 perc alatt megsütjük. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.