Kosárka
Kosárka
Ez az egyik kedvenc süteményem. Sosem felejtem el, amikor még tiniként nekiláttam este 6 órakor és anyukám azt mondta (nem vagyok eszemnél este 6-kor neki látni mikor ez szöszölős sütemény) Én nem tartom annak, és szívesen szöszölök vele. Az én receptem, ahogy a nagyim majd anyukám és én is készítem, 38-39 db kosárkára szól. Amit jó tudni róla, ha a dió friss (nemrég szedtük a fáról), akkor nagy valószínűséggel miközben sülnek a kosárkák, kireped a teteje. Ez max esztétikailag lehet hiba, az ízén nem változtat, és nem szokott visszatartani, hogy a friss dióból is elkészítsem.
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 4 evőkanál porcukor (70 g), ½ citrom leve, ½ csomag sütőpor, 4 db tojássárgája
Töltelékhez:
25 dkg porcukor, 25 dkg darált dió, 4 db tojásfehérje
Plusz: kb 20 dkg házi baracklekvár
Elkészítés:
A liszthez adjuk a porcukrot, összekeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk citrom levét, az átszitált sütőport és a tojások sárgáját, majd összegyúrjuk.
A kosárkaformát vajjal jól kikenjük. Figyeljünk oda rá, mert ha nem jól kenjük ki, nehezen jön ki a ksütemény a formából.
Elkészítjük a tölteléket.
A darált dióval összekeverjük a porcukrot. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és ezt óvatosan a dióba forgatjuk.
Golyókat formázunk a tésztából
és a formába nyomkodjuk egyenletesen.
Ebbe egy kávéskanálnyi baracklekvárt teszünk,
majd egy kanál segítségével, a diós habbal betakarjuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt világosbarnára sütjük.
Ha megsültek, pár percig hagyjuk a formákban hűlni, majd kivesszük a formából.
Nehéz neki ellenállni, hogy azonnal ne essünk neki, de vigyázzunk, mert a lekvár sokáig forró a belsejében.
Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen.