Kosárka

2014.10.15 16:19

Kosárka

Ez az egyik kedvenc süteményem. Sosem felejtem el, amikor még tiniként nekiláttam este 6 órakor és anyukám azt mondta (nem vagyok eszemnél este 6-kor neki látni mikor ez szöszölős sütemény) Én nem tartom annak, és szívesen szöszölök vele. Az én receptem, ahogy a nagyim majd anyukám és én is készítem, 38-39 db kosárkára szól. Amit jó tudni róla, ha a dió friss (nemrég szedtük a fáról), akkor nagy valószínűséggel miközben sülnek a kosárkák, kireped a teteje. Ez max esztétikailag lehet hiba, az ízén nem változtat, és nem szokott visszatartani, hogy a friss dióból is elkészítsem.

Hozzávalók:

Tésztához:

40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 4 evőkanál porcukor (70 g), ½ citrom leve, ½ csomag sütőpor, 4 db tojássárgája

Töltelékhez:

25 dkg porcukor, 25 dkg darált dió, 4 db tojásfehérje

Plusz: kb 20 dkg házi baracklekvár

Elkészítés:

A liszthez adjuk a porcukrot, összekeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk citrom levét, az átszitált sütőport és a tojások sárgáját, majd összegyúrjuk. 

A kosárkaformát vajjal jól kikenjük. Figyeljünk oda rá, mert ha nem jól kenjük ki, nehezen jön ki a ksütemény a formából.

Elkészítjük a tölteléket.

A darált dióval összekeverjük a porcukrot. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és ezt óvatosan a dióba forgatjuk.

Golyókat formázunk a tésztából 

és a formába nyomkodjuk egyenletesen. 

Ebbe egy kávéskanálnyi baracklekvárt teszünk, 

majd egy kanál segítségével, a diós habbal betakarjuk.

180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt világosbarnára sütjük.

Ha megsültek, pár percig hagyjuk a formákban hűlni, majd kivesszük a formából.

Nehéz neki ellenállni, hogy azonnal ne essünk neki, de vigyázzunk, mert a lekvár sokáig forró a belsejében. 

Kedves látogató. Az oldalon reklámok találhatók, mert elértünk egy akkora adatforgalmat, ami már nem ingyenes, és ezen reklámok bevételéből tudjuk a weboldalt fenntartani, fizetni a tárhelyért. Köszönjük szépen. 


Készíts ingyenes honlapot Webnode